FactualSpot

Rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale și costurile campaniilor electorale

0

Rezultatele finale oficiale anunțate astăzi de Biroul Electoral Central arată că Klaus-Werner Iohannis este câștigătorul alegerilor prezidențiale fiind votat în procent de 66.09% ceea ce semnifică 6.509.135  voturi valabil exprimate. Contracandidatul său, Viorica Dăncilă, a obținut 3.339.922 voturi, adică un procent de 33,91%.

Numărul total al alegătorilor care și-au exercitat dreptul la vot a fost de 10.031.762, reprezentând 54.86 % din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Dintre aceștia, 1.82 % din numărul total al alegătorilor nu și-au exprimat valabil opțiune de votare, ceea se înseamnă că 182.648 voturi au fost anulate.

Câți lei au investit candidații în lupta prezidențială ?

Peste 72 de milioane de lei au însumat contribuțiile pentru finanțarea campaniilor electorale ale celor 14 candidați pentru alegerea Președintelui României, dintre care 35.303.208 de lei reprezentând fonduri de stat.

Klaus Iohannis a utilizat contribuții electorale exclusiv din subvenții de la bugetul de stat, anume 18 milioane pentru primul tur și 400 mii de lei în campania pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, echipa campaniei electorale a Vioricăi Dăncilă a necesitat 16.538.000 de lei din fonduri publice și încă 1.672.500 de lei din finanțare privată ( în total 18.210.500 de lei) pentru strategia de imagine realizată înainte de primul tur de scrutin. În campania electorală precedentă celui de al doilea tur, Dăncilă a folosit 99.200 de lei din subvenții de la stat și 1.456.800 de lei din fonduri private (total de 1.556.000 lei).

De subvenții din partea statului vor mai profita Alianțele politice care i-au sprijinit pe candidații Dan Barna (Alianța USR-PLUS) 465.208 de lei și Mircea Diaconu (Alianța UN OM) 300.000 de lei.

Restul campaniilor electorale au fost finanțate din fonduri private. Candidatul din partea Partidului Noua Românie, Popescu Sebastian-Constantin figurează pe listele AEP cu niciun leu investit în campania sa electorală.

Situația contribuțiilor electorale depuse de competitorii electorali pentru
finanțarea campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din 10.11.2019

Situația contribuțiilor electorale depuse de competitorii electorali pentru
finanțarea campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României din 24.11.2019

În cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Preşedintele României, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează partidelor politice, alianţelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv candidaţilor independenţi, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivel naţional în cazul în care partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală, organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, respectiv candidatul independent a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. – art.48 alin(3) Legea 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Limita maximă a contribuțiilor pentru campania electorală este de 20.000 de salarii de bază minime brute pe ţară pentru candidatul la funcţia de Preşedinte al României.

Adina Vălean despre infrastructura rutieră la nivel UE: România e singura țară care va continua să atragă fonduri europene

Articolul precedent

Ceremonia de validare a celui de al doilea mandat de Președinte al lui Klaus Iohannis, de către Curtea Constituțională

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual