sursa: gov.ro
FactualSpot

Rezultatele de la europarlamentare arată că o alianță PNL-USR-PLUS ar elimina PSD de la conducerea Consiliilor Județene

0

Una din ordonanțele de urgență din colecția Guvernului Dăncilă, stabilește că și președinții de Consilii Județene vor fi aleși prin vot direct, asemenea consilierilor (locali și județeni) și primarilor.

Însă dacă ne raportăm la rezultatul voturilor  de la alegerile europarlamentare ce tocmai au trecut, am putea spune că această strategie ar ajuta social-democrații  să ajungă la conducerea a numai cinci Consilii Județene din sudul țării. În alte județe în care nu au câștigat majoritatea voturilor, PSD și-ar putea păstra în fruntea consiliilor județene, cu ajutorul acestui OUG, acei baroni care deja au notorietate.

Statisticile de după 26 mai arată că o serie de alianţe locale între PNL şi USR-PLUS ar dărâma PSD, iar UDMR ar fi înfrântă în două judeţe adjudecate la alegerile europene, pe baza voturilor venite de la etnicii maghiari. Deci o dreaptă unită ar putea sancţiona, puternic, prin votul de la alegerile locale, guvernarea PSD-UDMR.

Cei de la adevarul.ro au realizat o simulare a alegerilor pentru șefia Consiliilor locale pe baza numărului total de voturi obținute de top 3 partide, la alegerile europarlamentare, în fiecare județ în parte PSD, PNL, Alianţa USR-PLUS , iar în judeţele dominate de comunitatea maghiară, a fost luat în calcul și  scorul UDMR.

sursa: adevarul.ro

Legenda acestei hărți este în felul următor:

  • Roşu: judeţele câştigate net de PSD, unde nici măcar o alianţă între PNL şi USR-PLUS n-ar reuşi să-i trimită pe social-democraţi pe locul secund.
  • Galben: judeţele câştigate de PNL, aşadar unde liberalii ar fi obţinut cert şefia Consiliilor Judeţene.
  • Albastru: judeţele unde USR-PLUS şi-ar fi impus candidatul în fruntea judeţului.
  • Verde: cele două judeţe pe care UDMR nu le poate pierde, indifrent dacă partidele româneşti se aliază.
  • Gri: judeţele unde o alianţă între PNL şi USR-PLUS ar învinge, teoretic, PSD, ba chiar şi UDMR.

Potrivit adevarul.ro, ca urmare a alegerilor locale din 2016, PSD deţine şefia a 31 de Consilii Judeţene. Comparativ, la alegerile europarlamentare, PSD a câştigat detaşat doar cinci judeţe, „barajul roşu“ din sudul ţării: Giurgiu  (controlat de Niculae Bădălău), Teleorman (controlat de Liviu Dragnea, chiar şi din puşcărie), Olt (controlat de Paul Stănescu), Dolj (dominat de cuplul Olguţa Vasilescu – Claudiu Manda) şi Mehedinţi (Aladin Georgescu). În aceste judeţe,  într-o competiţie pentru şefia CJ, nici măcar o  coaliţie PNL-USR-PLUS n-ar detrona partidul condus de Viorica Dăncilă.

În alte 12 județe procentajul PSD-ului a fost pe primul loc în clasament, însă la o distanță infimă de partidele care ar putea prin alianță să detroneze social-democrații. Dar strategia OUG nr.40/2019 pentru modificarea Legii administrației publice locale nr.215/2001, este de a-i menține în vârf pe cei care au deja o reputație formată în ochii alegătorilor. Spre exemplu, PSD a pierdut alegerile în Vrancea, însă Marian Oprişan, politician cu o imensă notorietate în judeţ, ar putea câştiga un nou manat de preşedinte al CJ, chiar şi în faţa unui candidat unic al Opoziţiei.

Dacă ordonanţa Guvernului ar fi prevăzut măcar două tururi de scrutin, competiţia pentru şefia judeţelui ar fi fost echitabilă: toţi competitorii s-ar fi înscris în primul tur, iar runda a doua ar fi deschis opţiunea unor alianţe. Altfel, PNL şi USR-PLUS trebuie să-şi stabilească un candidat comun încă din primul tur dacă vor să obţină şefia judeţului, mai arată publicația online adevarul.ro

Legea referitoare la “Strategia 2040” este neconstituțională potrivit CCR

Articolul precedent

#DosarulOprescu –>Complicii l-au turnat pe Sorin Oprescu. Motivarea condamnării sale se bazează pe declarațiile contradictorii ale inculpaților

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual