sursa foto: caleaeuropeana.ro
FactualSpot

Reuniunea Consiliului European pe tema Brexit și relația UE cu Turcia. Klaus Iohannis, joi și vineri, la Bruxelles

0

Klaus Iohannis participă, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Astăzi, întâlnirea are loc în Clădirea Europa, la 15:45 (ora României).

Printre subiectele de discuţie ce se vor dezbate, se numără, în principal chestiuni referitoare la viitorul buget UE pe termen lung (perioada 2021-2027) pe baza lucrărilor efectuate de președinția finlandeză, la ultimele evoluţii în procesul privind retragerea Marii Britanii din UE, la agenda strategică, la prioritățile UE pentru perioada 2019-2024, la aspectele internaționale ale schimbărilor climatice, la extinderea Uniunii, precum şi la relaţia cu Turcia, se arată în calendarul propus de Consiliul European.

„În ceea ce privește bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, liderii europeni vor demara următoarea etapă a negocierilor și vor discuta, totodată, despre calendarul și etapele de parcurs în procesul de adoptare a bugetului multianual”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

Administrația Prezidențială mai arată că „Iohannis va pleda pentru un buget ambițios, capabil să ducă la îndeplinirea obiectivelor Agendei strategice a UE, care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor. Președintele României va arăta, de asemenea, că țara noastră sprijină ferm menținerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esențiale datorită contribuției lor semnificative la sporirea investițiilor europene și continuarea procesului de convergență la nivel european.”

Liderii statelor vor discuta și despre demersurile care vor continua agenda strategică, precum și despre prioritățile UE pentru perioada 2019-2024. Printre invitați se află și președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care va prezenta prioritățile noii Comisii.

De asemenea, se preconizează adoptarea de către Consiliul European a unei decizii de numire a doamnei Christine Lagarde ca președintă a Băncii Centrale Europene. Totodată, liderii vor mai discuta despre aspectele internaționale ale schimbărilor climatice, în urma summitului ONU pentru acțiuni climatice și înaintea Conferinței de la Santiago de Chile privind schimbările climatice, care va avea loc în luna decembrie, mai arată Consiliul European.

În ceea ce privește Brexitul, „Președintele Klaus Iohannis va continua să susțină importanța asigurării unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană. În acest sens, Acordul de retragere reprezintă instrumentul cel mai eficient pentru limitarea impactului negativ al retragerii Marii Britanii din UE, garantarea drepturilor și oferirea de siguranță pentru cetățeni și mediul de afaceri. Acordul de retragere reprezintă un pas necesar înspre consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit”, mai arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Consiliul European este instituția UE care definește orientările și prioritățile politice generale ale Uniunii Europene. Acesta este compus din șefii de stat sau de guvern ai statelor membre, președintele Consiliului European și președintele Comisiei.

Laura Codruța Kövesi, oficial primul procuror-șef european. A primit și confirmarea de la Parlamentul European

Articolul precedent

Dan Motreanu: „Parlamentul European va avea un grup de lucru specializat în combaterea cancerului”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual