sursa foto: caleaeuropeana.ro
FactualSpot

Reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Președintele Iohannis participă la discuțiile despre bugetul multianual, schimbările climatice și relațiile externe

0

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va participa, în perioada 12-13 decembrie, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei, pentru a discuta subiecte referitoare la viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021 – 2027, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii.

Potrivit agendei Președintelui, şeful statului va participa şi la Summitul Euro în format extins, precum şi la reuniunea Consiliului European – articolul 50, care va avea loc în contextul rezultatelor alegerilor anticipate din Marea Britanie.

„În ceea ce privește bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, Președintele României va pleda pentru un buget ambițios care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor. Președintele Klaus Iohannis va susține menținerea unor alocări semnificative pentru Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună, două politici comunitare esențiale datorită contribuției lor semnificative la sporirea investițiilor europene și continuarea procesului de convergență la nivel european. 

Referitor la combaterea schimbărilor climatice, Președintele României va pleda pentru continuarea eforturilor la nivelul Uniunii pentru definirea măsurilor menite a sprijini tranziția către o neutralitate climatică, în vederea adoptării Strategiei pe termen lung a Uniunii Europene privind schimbările climatice, în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris. Președintele Klaus Iohannis va susține că este esențial să existe o înțelegere comună asupra principiilor și condițiilor care să permită statelor membre să contribuie în mod echitabil la obiectivul Uniunii privind o economie circulară și neutră din punct de vedere al impactului asupra climei”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește procesul de retragere a Marii Britanii din UE, „Președintele României va sublinia importanța încheierii unui parteneriat viitor ambițios între Uniunea Europeană și Regatul Unit, care să reflecte valorile și interesele comune. Președintele Klaus Iohannis va pleda, totodată, pentru menținerea unității la nivelul UE27, pentru a avea o voce unitară și coerentă în cadrul negocierilor privind relațiile viitoare. În condițiile în care Acordul de retragere reprezintă un pas necesar pentru consolidarea încrederii între cele două părți și o garanție pentru asigurarea unor relații cât mai strânse între Uniune și Marea Britanie după Brexit, Președintele României va evidenția importanța nu doar a ratificării Acordului de retragere de către ambele părți, ci și a implementării depline a acestuia.”

USR și ALDE, luptă în amendamente asupra proiectelor de lege ale Guvernului Orban. Ce deficit este sugerat pentru legile bugetare?

Articolul precedent

Parlamentul European va adopta o rezoluție cu privire la Revoluția din 1989: este dreptul poporului român de a afla adevărul

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual