sursa foto: Realitatea de Bacău
FactualSpot

Responsabilii haosului din sistemul informatic CNAS riscă plângere penală la DNA

0

Ministerul Sănătății a convocat  o întâlnire cu reprezentanții Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și cu responsabilii cu mentenanța sistemului informatic al cardurilor de sănătate, pentru a discuta despre problemele survenite în această lună asupra sistemului informatic unic integrat.

Deoarece Ministerul Sănătății gestionează sistemul de sănătate publică, Sorina Pintea a considerat necesar un control asupra pericolelor la care este supusă platforma SIUI (sistemul informatic unic integrat).

Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile și din lecturarea prealabilă pot să vă spun cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală.” a anunțat astăzi ministrul Sănătății într-o conferință de presă.

Ministrul a mai declarat că indolența și birocrația exagerată a blocat funcționarea normală a sistemului. Contractele de mentenanță a sistemelor informatice nu au fost reînoite de o perioadă îndelungată.  „Astfel încât nu puteau fi validate serviciile medicale, nu puteau fi decontate, offline-ul într-adevăr funcţionează, dar eu cred că aceasta nu este o soluţie„.

Referitor la incidentul din aceată lună, Pintea a anunțat: „Astăzi s-a dat drumul la sistem, din păcate la ora 10.00 a început să înregistreze din nou sincope. În urma acestei discuţii pe care am avut-o cu reprezentanţii Casei şi reprezentanţii firmei Siveco, sunt mai multe concluzii, oricum, se impun măsuri urgente pentru a putea rezolva urgent, în perioada următoare, modul de funcţionare a platformei. Astfel încăt, în cursul zilei de astăzi, se va face o procedură de achiziţie în regim de urgenţă având în vedere faptul că pentru baza de date contractul a expirat, procedura începută nu a fost finalizată pentru că este contestată şi atunci pentru a asigura perioada tampon, fără contractare, este nevoie de o procedură de urgenţă”.

Probleme urmează să apară și pe partea sistemului de stocare. Potrivit afirmațiilor ministrului, capacitatea de stocare din momentul actual este ocupată în proporție de 98%, ceea ce pentru viitor ar duce la periclitarea, din nou, a funcționării sistemului. În acest sens, urmează achiziționarea unei structuri hardware suplimentare.

#DosarulFrațiiMicula –> Litigiul care poate duce România în faliment

Articolul precedent

Călin Nistor continuă ca Procuror-şef al DNA

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual