sursa foto: express.de
FactualSpot

Republica Germană va modifica legislația muncii, după protestele muncitorilor români referitoare la condiții și salarii

0

Zeci de români plecați la muncă în Germania au scandat ieri în fața Consulatului din Bonn, după ce au organizat un marş prin centrul oraşului ostentând pancarte cu mesaje atât în limba germană cât și în română. Unul dintre mesajele surprinse în imagini transmite: „Să vă scoateţi singuri sparanghelul din pământ”.

Firma Ritter din Bornheim care a încheiat contracte de muncă cu cetățeni români este în insolvență, motiv pentru care salariile nu au fost plătite decât parțial, ori chiar deloc. De asemenea, românii și-au manifestat nemulțumirea pentru condițiile neprielnice de cazare. Presa locală din Germania relatează în total că ar fi vorba de circa 240 de muncitori sezonieri cazați în condiții groaznice, câte 4-5 într-un container.

Mai mult decât atât, muncitorii firmei nemțești au fost anunțați că locurile de muncă vor fi desființate și nu li se va mai asigura cazare.

La presiunea protestelor, membrii consulatului au invitat o delegație formată din 10 protestatari și 1 reprezentant al sindicatului FAU Bonn, care susţine punctul de vedere al muncitorilor sezonieri români.

Delegației române i s-a promis ajutor din partea Consulatului, cu susținerea legală a avocaților din Sindicatul FAU. De asemenea, Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, s-a prezentat seara trecută la Bonn pentru a discuta direct nemulțumirile cu cetățenii Români. Aceasta se află în RFG de duminică, 17 mai, când s-a deplasat la Berlin pentru a discuta cu miniștri germani angajamente de a asigura condiții oportune muncitorilor români.

„Ştiu că multe lucruri se vor rezolva imediat, pentru altele (care vin din spate, nerezolvate) avem un plan de lucru, eu şi inimstrul Muncii Hubertus Heil. Vom face ceea ce ne-am angajat să facem pentru români şi vom evalua stadiul măsurilor cu proxima vizită în România pe care Ministrul Muncii din Germania a decis, după discuţia noastră, să o facă în doar câteva luni la Bucureşti.” a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Cei doi oficiali au semnat au semnat marți o Declaraţie comună de intenţie privind intensificarea cooperării în domeniul pieţei muncii şi politicilor sociale.

Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin, a declarat marți seară la Digi24 că situația muncitorilor români se va rezolva, firma care se află în procedură de insolvență va fi preluată de un executor judiciar, care urmează să plătească salariile oamenilor. „Oamenii își vor primi salariile, chiar dacă vor fi plătite de statul german”,iar legea va fi schimbată, a declarat Emil Hurezeanu.

Ambasadorul român afirmă că Ministerul de Externe nu poate acționa direct în aceste ferme, care sunt proprietăți private, și că s-a sesizat după semnalarea acestor cazuri în presă.

Ministrul Afacerilor Interne: Nerespectarea obligativității purtării măștii va fi sancționată cu amendă

Articolul precedent

17.387 este numărul de infectări cu COVID-19 la care a ajuns România. 10.356 de persoane s-au vindecat și 1.141 au decedat

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual