sursa foto: Facebook/live Camera Deputaților
FactualSpot

Remărci naziste din partea lui Nicolae Bacalbașa în Camera Deputaților. Marcel Ciolacu și-a cerut scuze și față de Președintele Iohannis

0

În cadrul ședinței în plen a Camerei Deputaților de astăzi s-a iscat o nouă dispută între parlamentari. Deputatul PSD, Nicolae Bacalbașa, i-a adresat unui coleg un termen nazist, care exprimă ideea de rasă inferioară, iar în completare a folosit afirmația „că tot avem președinte german”.

Ulterior, reprezentantul minorităților a avut o intervenție critică la adresa sa, atrăgând atenția asupra faptului că apologia la regimului nazist și a terminologiei naziste reprezintă o infracțiune pe teritoriul statului român. Redăm în continuare succesiunea declarațiilor făcute:

Sigur că aici ne-am adunat oameni de pe toate orizonturile sociale și culturale. Suntem colegi nu pentru că ne-au plăcut unii, ci pentru că ne-a adunat soarta împreună. Totuși eu nu înțeleg să suport și să admit mârlănia unui individ care pentru mine este unterrmechian, că tot avem președinte german, și care vorbește după ce am votat eu și colegii mei despre decizii rușinoase. Deciziile Parlamentului nu sunt rușinoase și nerușinoase, sunt deciziile Parlamentului. Să facem politică, să ne înfruntăm, dar să ne ferim ca naiba de mârlani care ajung la microfon„a spus deputatul Bacalbașa în timpul ședinței Camerei Deputaților.

„Şi eu sunt german, domnul deputat, şi ce legătură are asta cu rezimul nazist? Nu vă este ruşine să veniţi în Parlamentul României şi să vă adresaţi de maniera asta unui coleg? Nu vă este ruşine să faceţi acest lucru în raport cu preşedintele ţării? Mai mult decât atât, aceste mizerii nu sunt singurlare. Sunt parte a unei campanii ticăloase folosite de partidul dvs. la adresa minorităţii germane şi a preşedintelui ţării. Nu mai departe decât luna trecută consilierul de stat Varga şi-a permis să pună pe Facebook o asociere între preşedintele României şi dictatorul Adolf Hitler, cel mai mare criminal probabil din istorie. Vă înscrieţi pe această agendă? Comtinuaţi ce au făcut Vâlcov, Pop şi Vasilescu, reprezentanţi PSD, indivizi certaţi cu legea, sancţionaţi de CNCD. Este inadmisibil! Ştiţi că asta este infracţiune în România, să faci apologia terminologiei naziste? Nu vă este ruşine, domnule deputat? Nu aveţi ce căuta în Parlamentul României. Sunteţi o ruşine pentru România şi Parlament” a fost apostrofarea adresată deputatului Bacalbașa de către Ovidiu Ganț, membru din partea minorităților germane.

După ce liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Altfred Simonis, și-a cerut scuze în numele acestui grup pentru afirmațiile făcute de colegul lor, Nicolae Bacalbașa s-a prezentat la tribuna Parlamentului pentru a-și prezenta regretul pentru cele afirmate dorind în același timp să evidențieze ceva :

„Fără îndoială că utilizarea a fost impropie si fără îndoială că îmi cer scuze, dar am făcut acest lucru tocmai pentru a pune în discuție termenul de ciumă rosie, termenul nazist care mie îmi produce greață și care circulă cu multă susținere din partea unor partide din Opozitie”  a afirmat acesta.

Deputatul din partea USR, Lucian Stanciu Viziteu, a cerut sancționarea lui Bacalbașa cel puțin cu cea mai ușoară dintre măsurile prevăzute de Regulamentul Camerei Deputaților, îndepărtarea din sală pe durata ședinței : „nu este prima oară când domnul deputat face astfel de jigniri, scuzele nu sunt suficiente.”

În final, președintele Camere Deputaților, Marcel Ciolacu, a luat cuvântul cu scopul de a-și exprima scuzele pentru colegul său și față de președintele Klaus Iohannis: „Doamnelor şi domnilor deputaţi, domnule deputat Ganţ, aş dori să-mi cer şi eu scuze pentru colegul meu, din partea grupului PSD, şi de asemenea să-mi cer scuze şi faţă de preşedintele României”.

Președintele României a avut o convorbire telefonică cu premierul britanic, Boris Johnson, despre drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

Articolul precedent

Klaus Iohannis respinge propunerea PSD pentru justitie

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual