sursa foto: calibagroup.com
FactualSpot

Refuzat orbește: un nevăzător a fost respins de o bancă pe motiv că nu putea citi contractul. Ce sancțiune a aplicat CNCD?

0

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dat o amendă în valoare de trei mii de lei unei bănci, în urma refuzului acesteia de a deschide un cont bancar unei persoane nevăzătoare, motivând refuzul prin imposibilitatea nevăzătorului de a citi contractul.

CNCD a hotărât aplicarea unei amenzi contravenționale, în cuantum de 3.000 lei băncii reclamate, hotărâre care a fost adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți – 7 persoane. Unitatea bancară ar fi trebuit să îi pună la dispoziție potențialului client un contract în limbajul Braile, pentru a nu îl discrimina, a fost concluzia la care a ajuns Consiliul pentru Combaterea Discriminării.

CNCD a mai arătat că băncile ar trebui să aibă alternative pentru persoanele cu dizabilități, iar banca nu poate refuza deschiderea unui cont bancar pentru o persoană nevăzătoare din cauza faptului că nu poate citi contractul, întrucât aceasta reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

Dreptul la demnitate este reglementat în art. 72 din Noul Cod Civil: „Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor.”

De asemenea, conform art. 2, alin. 5 din OUG 137/2000, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare: „constituie hărțuire și se sancționează contravențional orice comportament pe criteriu de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenență la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv.”

În Legea nr. 221 din 11 noiembrie 2010 pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, se arată că discriminarea: „pe criterii de dizabilitate înseamnă orice diferenţiere, excludere sau restricţie pe criterii de dizabilitate, care are ca scop ori efect diminuarea sau prejudicierea recunoaşterii, beneficiului ori exercitării, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, a tuturor drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în domeniul politic, economic, social, cultural, civil sau în orice alt domeniu. Termenul include toate formele de discriminare, inclusiv refuzul de a asigura o adaptare rezonabilă.”

Totodată, se mai descrie și adaptarea rezonabilă ca fiind reprezentată de: „modificările şi ajustările necesare şi adecvate, care nu impun un efort disproporţionat sau nejustificat atunci când este necesar într-un caz particular, pentru a permite persoanelor cu dizabilităţi să se bucure ori să îşi exercite, în condiţii de egalitate cu ceilalţi, toate drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului.”

De ziua lui, Tăriceanu a primit un cadou dezolant: înștiințarea ÎCCJ potrivit căreia este suspect într-un dosar penal

Articolul precedent

„Salutări din Thailanda”: Un deținut evadat le-a scris foștilor colegi de închisoare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual