sursa foto: shutterstock.com
FactualSpot

Reforma sistemului judiciar din Slovacia – o prioritate pentru eliminarea corupției

0

O prioritate oficială a Guvernului de centru-dreapta o reprezintă eliminarea corupției din sistemul judiciar, lucru pe care încearcă să îl realizeze lansând o dezbatere pentru modificări în justiție, relatează AFP, citată de Agerpres.

Doisprezece judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile au fost concediați în urma anchetei cu privire la uciderea lui Jan Kuciak, jurnalistul care cerceta activitățile opace ale unui om de afaceri apropiat de putere.

Guvernul lui Igor Matovic propune schimbări ce includ controale mai severe ale declaraţiilor de avere ale judecătorilor şi înfiinţarea unui tribunal conceput pentru a servi drept organ disciplinar.

„Această legislaţie nu este o simplă formalitate, întrucât introduce cu adevărat valori de care sistemul nostru judiciar are nevoie (…) respectiv principiile statului de drept şi restabilirea încrederii în puterea judiciară”, a declarat ministrul justiţiei, Maria Kolikova, în deschiderea dezbaterii.

Raportul Comisiei Europene privind respectarea statului de drept, publicat la sfârșitul lunii septembrie, arată că sistemul judiciar slovac „se caracterizează printr-un nivel foarte scăzut al independenţei, remarcat atât de public, cât şi de companii.”

Slovacia se află pe locul 59 în clasamentul ţărilor celor mai corupte din lume, potrivit Transparency International, iar corupţia la nivel înalt reprezintă de multă vreme un subiect de preocupare publică.

„Se dovedeşte că mulţi judecători au condus afaceri în afara justiţiei”, a declarat, pentru AFP, Lajos Meszaros, membru al Consiliului slovac al magistraturii, care supervizează tribunalele din ţară: „Existau preţuri fixe care trebuiau plătite judecătorilor pentru a obţine o pedeapsă mai blândă – este o tragedie.”

Reforma judiciară presupune includerea unui amendament constituţional de introducere a unei vârste fixe de ieşire la pensie de 65 de ani pentru judecătorii din instanţele inferioare şi de 70 de ani pentru cei de la Curtea Constituţională. În prezent, nu există o vârstă fixă de ieşire la pensie pentru judecători în Slovacia. Guvernul lui Igor Matovic își propune ca schimbările să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Omul de afaceri Marian Kocner, acuzat că a ordonat uciderea lui Jan Kuciak, a fost achitat în septembrie, însă pe parcursul anchetei au apărut informații cu privire la corupţia politică de la nivel înalt, prim-ministrul din acea perioadă fiind constrâns să demisioneze.

Problema legislației pentru restituirea imobilelor confiscate în comunism aduce României multe condamnări la CEDO: despăgubiri de până la 10 mil. EURO

Articolul precedent

Plimbările cu cămilele vor fi interzise la piramidele egiptene din Gyza

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual