sursa foto: time.com/ AP
FactualSpot

Referendumul lui Putin, care îi permite să rămână la putere până în 2036, a fost validat cu un procent de 77,92

0

Revizuirea Constituţiei Rusiei a fost validată de 77,92% din populație, lucru care îi permite lui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, potrivit numărătorii finale de joi, 02 iulie, rezultat calificat de opoziţie drept „mincinos”, informează AFP, citată de Agerpres.

La finalul numărătorii, s-a observat că doar 21,27% din voturi au fost „împotrivă”, potrivit cifrelor oficiale ale Comisiei electorale, care a arătat că participarea la vot a fost în jur de 65%. Votul fusese programat iniţial pentru luna aprilie, însă a fost amânat din cauza pandemiei de COVID-19. Pentru a evita un număr mare de persoane prezente la birourile de votare, referendumul s-a desfăşurat pe parcursul unei săptămâni, până miercuri, 1 iulie, iar alegătorii au fost nevoiţi să se echipeze cu măşti de protecţie şi cu mănuşi.

Referendumul nu s-a referit doar la problema căsătoriei între persoane de acelaşi sex, ci mai degrabă la „întrebarea dacă cetăţenii (ruşi) nu doresc să schimbe nimic în vieţile lor timp de alţi 12 ani”, potrivit politologului Abbas Galiamov. Nu au existat niciodată îndoieli cu privire la rezultatul votului: încă din luna martie, Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat un proiect de modificare a Constituţiei Rusiei, iar noul text este deja în vânzare în librării.

Unul dintre amendamentele cele mai controversate îi conferă lui Vladimir Putin opţiunea de a efectua două mandate suplimentare la terminarea celui actual în 2024. El va avea astfel posibilitatea de a rămâne la Kremlin până în 2036, până la vârsta de 84 de ani. De asemenea, revizuirea introduce în Constituţie principii conservatoare dragi preşedintelui – credinţa în Dumnezeu, învăţământul patriotic, precum şi garanţii sociale, ca indexarea pensiilor.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a calificat acest vot drept „o enormă minciună” și și-a invitat susţinătorii să se mobilizeze pentru viitoarele alegeri regionale din septembrie. Criticii Kremlinului sunt de părere că puterea şi-a înmulţit manevrele pentru a-şi asigura un succes răsunător şi o participare electorală substanţială, cu ajutorul unei loterii cu cadouri pentru participanţi şi cu bonuri de cumpărături pentru cei care votează online.

România a scăpat de procedura de infringement inițiată de Comisia Europeană pentru restricțiile impuse față de produsele alimentare străine

Articolul precedent

România este singurul stat UE care nu se conformează dreptului european în privința mărcilor înregistrate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual