sursa foto: hotnews.ro
FactualSpot

Reacții în urma declarației lui Dan Barna -“Președintele 112”: „Eu vreau să cred că, dacă eu aș fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat”. Vezi cum se scuză Președintele USR

0
Seara trecută, invitat într-o emisiune la postul de televiziune TVR1, liderul de partid și în același timp candidatul pentru alegerile prezidențiale din partea USR, Dan Barna a făcut o afirmație care s-a dovedit ulterior a fi revoltătoare pentru numeroase persoane publice. ” Eu vreau să cred că, dacă aș fi fost președinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întamplat”.

În continuare redăm reacțiile apărute în mediul online după declarația „Președintelui 112 Dan Barna”. 

La final, redam și reacția lui Dan Barna.

Sebastian Bodu, avocat

sursa foto: Facebook

Valeriu Nicolae, demisionar al partidului PLUS, apropiat al liderului de partid, Dacian Cioloș și fost secretar de stat în Ministerul Muncii al Guvernului Cioloș

sursa foto: facebook.com/valeriu.nicolae.39

„Dacă aș fi Dan Barna asta aș fi scris după ce aș fi verificat cu Redteam-ul ăla care ar trebui să existe.

A vorbit gura fără mine. Știu că a sunat îngrozitor de arogant. M-am surprins pe mine însumi cu tâmpenia asta. M-am gândit de multe ori că riscul oamenilor care sunt în poziții de forță este să înceapă să creadă și ei în prea sfințenia lor. Prea sfințenie desigur puternic încurajată de polarizare și conformism. Lucruri de care din păcate USR-ul nu e lipsit. Șuturile, bine meritate de altfel, sunt o lecție bună. Îmi pare rău că am spus o gugumănie. Sper să mă ajute să fiu mai bun data viitoare. Pot fi un președinte bun dar asta nu înseamnă că nu greșesc sau nu voi greși. Și voi, suporterii și adversarii mei mă puteți ajuta să învăț din prostiile mele. Îmi pare sincer rău și îmi cer scuze.”

Pavel Popescu, deputat PNL

sursa foto: Facebook/PopescuPublic

„Un partid nou ne spune de 3 ani ca ei nu mint. Azi, candidatul lor la prezidentiale ne spune ca daca era Presedinte, nu se intampla tragedia de la Caracal.
Acum decideti voi: omul e mincinos sau nebun?
Pentru a doua varianta, va reamintesc solutia pe care am propus-o prin initiativa legislativa #faranebuni.”

Moise Guran, jurnalist

sursa foto: digi24.ro

„Dan Barna insistă ca la (aproape) fiecare ieșire publică să demonstreze că este departe de a fi pregătit pentru președinție. Păcat!”

Clarice Dinu, editor HotNews

sursa foto: Facebook/clarice.dinu

„Dl Barna are un mare potential in a se face de ras in aceasta campanie. Cel putin atata vreme cat ne ia de prosti.”

Elena Calistru, fondator și președinte al Funky Citizens, organizație non-guvernamentală din România

sursa foto: Facebook

„Pot să fiu superficială și să vă spun că mă plictisește dl. Barna? Adică mai tare decât dl. Iohannis la care am simțit totuși de câteva ori că mă suprinde (de ex, când s-a pronunțat împotriva referendumului pentru familie înainte de a fi cool, când cu elefanți din OUG, când a zis frumos în engleză la vizita în SUA).”

Oana Dimofte, jurnalist

sursa foto: iqads.ro

“Vreau să cred că dacă eu eram președinte, drama din Caracal nu s-ar fi întâmplat”- Dan Barna.
Și eu vreau să cred, domnule Barna. Doar că, vedeți dumneavoastră. există o Constituție, o experiență, o luciditate, o cunoaștere a cauzelor și ceva respect pentru tragedia în sine care nu îmi dau voie să cred asta.
Mi-aș dori să existe președintele care să poată face tragediile să nu se întâmple. Nu am o problemă dacă ați fi dumneavoastră acel președinte. Chiar deloc. Doar că un asemenea președinte anunță lucruri după ce s-au întâmplat. Nu face istorie contrafactuală.”

„Și mai e o chestie care mi se pare foarte greșită în acest #DacăEramEu, al lui Dan Barna. Cumva, dă impresia că ar fi fost ușor să se împiedice tragedia.
Ar fi fost ușor ca transporturile publice în mediul rural să funcționeze.
Ar fi fost ușor ca un nene cu probleme psihice să fie observat de societate.
Ar fi fost ușor ca Poliția să fi fost sesizată din vreme.
Ar fi fost ușor ca Poliția să reacționeze rapid, eficient și cu profesionalism, în Caracal. 
Ar fi fost ușor ca la 112 să ajungă numai oameni empatici, care știu ce au de făcut.

Or, exact pe chestia asta cred eu că USR-PLUS ar trebui să spere că se poate baza: pe faptul că votanții lor ȘTIU că nu ar fi fost ușor. Și că nu va fi ușor, atunci când vor veni la guvernare. Că nu va fi ușor să destructurezi mecanismele toxice ale unei societăți inerțiale și ale unor instituții anchilozate și corupte până în măduvă.
Ar trebui să spere că noi înțelegem asta și să le acordăm timp pentru a schimba lucrurile cu adevărat.
Dar, când domnul Barna ne dă de înțeles că e așa simplu, de ce să le mai dăm timp?
Din partea mea, guvernarea USR-PLUS, dacă va exista, poate conta pe răbdare. Cu o singură condiție: niciodată, absolut niciodată să nu încerce să îmi vândă ceva ce nu are.”

Cristian Hrițuc, analist politic

sursa foto: PoliticScan

„Totul s-ar putea opri în momentul în care ar spune:a fost o exprimare nefericită. Îmi cer scuze. Vreau sa avem un stat puternic, cu instututii puternice, cu o politie modernă, eficienta, capabilă să asigure cat mai bine ordinea publică si să confere sentimentul de siguranță cetateanului. Dar, politicieni care sa isi ceară scuze in Romania nu prea gasesti. Hai „ca se poate”

Stelian Negrea, jurnalist

sursa foto: ziuaconstanta.ro

„Pe unii ii rod viciile precum coruptia, lacomia,aroganta etc. Pe altii vanitatea ii corupe la fel de mult.

Apropos de „daca eram eu presedinte”. Ca si cum Romania s-ar fi oprit din respirat zeci de ani de zile in asteptarea lui si numai a lui.

A nu se intelege ca la urmatoarele alegeri nu ai cu cine si nu trebuie sa mergi sa votezi, dar ce ai cu saracul ca el vrea binele etc in fine tot tacamul lacrimogen aferent ci doar ca facem unele remarci omenesti pentru ca oricum tara merge implacabil inainte.”

Răspunsul lui Dan Barna

„Vreau să clarific o afirmație care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aș fi președinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că președintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituțiile care se ocupă de siguranța publică a cetățenilor funcționează cum trebuie.

Modul în care au acționat Poliția și celelalte instituții publice în ultimele două săptămâni este rezultatul unei degradări continue de ani de zile, în care nimeni nu a pus nici măcar o întrebare. În viziunea mea, președintele nu lucrează doar în timpul crizelor, el trebuie să lucreze mai ales între crize tocmai pentru a preveni disfuncționalitățile din instituții care ajung să producă drame.

Președintele poate impulsiona o reformă la nivelul tuturor instituțiilor din stat, președintele poate seta un standard în privința modului de lucru între instituțiile statului, președintele poate cere de la Guvern respectarea criteriilor de competență în numirea oamenilor în instituții.

Cred că în 5 ani de mandat se pot schimba multe în sistem cu o implicare continuă din partea președintelui.”

#DosarulOracle –> Comunicatul DNA scoate la lumină cei 869.413 euro dobândiți prin luare de mită

Articolul precedent

ANAF propune condiții mai puțin drastice pentru debitorii obligațiilor fiscale restante. Află cu cât pot crește pragurile de la care se instituie poprirea

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual