sursa foto: ec.europa.eu
FactualSpot

Răspunsul mondial la coronavirus: donații în valoare de 7,4 miliarde de euro adunate în câteva ore

0

Campania de strângere de fonduri  Coronavirus Global Response lansată de Uniunea Europeană luni, 4 mai, a fost un real succes. Comisia Europeană a colectat 7,4 miliarde EUR sub formă de angajamente financiare asumate de donatori din întreaga lume, în doar câteva ore. Zeci de state din întreaga lume, incluzând România, precum și milionari, ONG-uri și vedete au contribuit cu donații pentru mișcarea europeană.

Evenimentul a fost organizat în contextul răspunsului mondial în lupta împotriva pandemiei și a avut ca obiectiv strângerea a 7,5 miliarde EUR, fonduri pentru dezvoltarea și distribuirea la nivel mondial de teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri împotriva coronavirusului. Gazda evenimentului desfășurat live a fost Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi, lumea a dat dovadă de o unitate extraordinară pentru binele comun. Guvernele și organizațiile mondiale din domeniul sănătății și-au unit forțele împotriva coronavirusului. Ca urmare a acestui angajament, suntem pe cale să dezvoltăm, să producem și să distribuim un vaccin pentru toți. Este însă doar începutul. Trebuie să susținem aceste eforturi și să fim pregătiți să aducem o contribuție sporită. Maratonul donatorilor va continua. După ce guvernele și-au adus contribuția, este rândul societății civile și al cetățenilor din întreaga lume să se alăture acestor eforturi, în cadrul unei mobilizări la nivel mondial a speranței și a determinării.”

Printre contribuțiile statelor europene se numără Franța cu 500 de milioane de euro, Italia cu 140 de milioane de euro și Germania care a anunțat o contribuție de 525 de milioane de euro. România a anunțat, prin intervenția ministrului Sănătății Nelu Tătaru, o donație de 200.000 de euro. Numeroase state din afara comunității europene au contribuit cu sume importante: Canada, Australia, Arabia Saudită, Kuweit, Japonia, Coreea de Sud sau Iordania.

Regatul Marii Britanii și Irlandei de nord, care a părăsit UE la începutul acestui an va contribui cu 400 mil. euro.

Inițiativa reprezintă un răspuns la solicitarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și a unui grup de actori din domeniul sănătății referitoare la colaborarea mondială pentru dezvoltarea, producerea și asigurarea unui acces echitabil la nivel mondial într-un ritm accelerat la noile tehnologii medicale esențiale privind coronavirusul.

Obiectivul inițial de 7,5 miliarde EUR nu va fi suficient pentru a asigura implementarea la nivel mondial a tehnologiilor medicale privind coronavirusul, deoarece aceasta presupune costuri importante în materie de producere, achiziții publice și distribuire.

Donatorii sunt invitați să își asume în continuare angajamente financiare privind răspunsul mondial la coronavirus, având posibilitatea de a alege prioritatea către care doresc să direcționeze fondurile oferite: testare, tratament sau prevenire.

Reacția Laurei Codruța Kovesi după victoria pronunțată la CEDO împotriva României: ”Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!”

Articolul precedent

Ministerul Justiției propune retragerea lui Tudorel Toader din Comisia de la Veneția ca urmare a implicațiilor avute în speța Kovesi

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual