sursa foto: libertatea.ro
De la DosarSpot

Raportul desecretizat al protestelor din 10 august: intervenția forțelor de ordine a fost justificată prin mesaje postate pe rețelele sociale

0

Raportul protestelor din 10 august 2018, declasificat de Ministerul Afacerilor Interne și trimis la DIICOT săptămâna trecută, a arătat că informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale, iar intervenția forțelor de ordine a fost justificată prin mesaje postate pe rețelele sociale, conform Digi24.

Raportul declasificat conține 20 de pagini și trei anexe, cuprinzând legislație și informările primite de la serviciile secrete privind potențiale riscuri.

„Astăzi, de dimineață, am primit ultimul aviz de la instituțiile implicate în această derulare a evenimentelor din 10 august. În consecință, Comisia a decis declasificarea raportului”, a anunțat Marcel Vela în urmă cu o săptămână.

În Hotărârea nr. 1486/2005 privind asigurarea pazei și protecției obiectivelor, bunurilor și valorilor cu efective de jandarmi este inclusă lista obiectivelor la care se asigură paza și protecția cu efective de jandarmi, cu exceptare de la plată, anume în cadrul obiectivelor de importanță deosebită pentru activitatea statului, cum sunt sediile și reședințele instituțiilor fundamentale ale statului la care se asigură paza și protecția în cooperare cu Serviciul de Protecție și Pază, printre care și sediul Guvernului României.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, în urma violențelor de la mitingul diasporei de anul trecut. Pe de altă parte, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat la rândul lor că au fost agresaţi. Până în acest moment au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor.

Principalele aspecte arătate în raportul Jandarmeriei

„Din aceste documente aflăm că Jandarmeria a monitorizat încă din iunie 2018 pregătirea protestelor, că rețelele sociale au reprezentat o sursă importantă de informare, de acolo au fost strânse mai multe postări care indicau, în opinia Jandarmeriei, că protestul risca să escaladeze, dar care au justificat amploarea pregătirilor forțelor de ordine. Cu toate acestea, informările primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securității naționale”, se arată în raportul obținut de Digi24.

„Datele primite de la partenerii instituționali referitoare la acțiunile de protest din data de 10.08.2018 nu au indicat o situație generatoare a unei crize de ordine publică, care prin complexitate, amploare și intensitate să amenințe sau să pună în pericol viața și sănătatea populației, stabilitatea politică, economică ori socială, ordinea și valorile constituționale sau îndeplinirea obligațiilor internaționale ale statului”, se mai arată în raportul Jandarmeriei.

De asemenea, „în plan organizatoric, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de instituție responsabilă cu menținerea, asigurarea și restabilirea ordinii și siguranțeipublice în contextul manifestației de protest promovate pentru data de 10.08.2018, au fost dispuse măsuri proactive, concretizate în:

– organizarea ședințelor de informare a structurilor MAI cu privire la riscurile și amenințările identifiace, precum și măsurile ce pot fi dispuse cu ocazia adunării publice preconizate a se desfășura, în Capitală, în data de 10 august a.c. (Anexa 4);

– cooperarea cu SRI, SIE, DGIA pentru obținerea de date și informații cu privire la acțiuni care pot avea impact asupra climatului de ordine și siguranță publică;

– aprobarea, de către conducerea ministerului ca, la ordinul inspectorului general al Jandarmeriei Române, în funcție de evoluția situației operative, Grupările de Jandarmi Mobile Bacău, Constanța, Craiova și Târgu Mureș să acționeze în sprijinul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, în vederea realizării unei capacități operaționale optime.”

„La momentul desfășurării primelor evenimente cu impact în planul ordinii publice (ora 16:25), niciunul dintre jandarmii aflați în dispozitiv, la contact, nu era echipat cu mijloace de protecție și nu avea asupra sa materiale de intervenție pentru restabilirea ordinii publice (ținuta era cea de serviciu, bluză cu mânecă scurtă, șapcă)”, se mai arată în raport.

„La ora 16:00, efectivele de jandarmi au desfășurat o acțiune de înlăturare a unei situații cu consecințe asupra desfășurării pașnice a manifestației de protest, în contextul în care un grup de aproximativ 100 de protestatari, aflat în deplasare dinspre Piața Universității, în momentul ajungerii în Piața Victoriei, s-a oprit pe carosabil în fața Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, pe trecerea de pietoni, refuzând intrarea în alveola centrală. Concomitent, un grup de persoane aflate în alveolă s-au alăturat acestora, gruparea compactă (cca 700 de persoane) părăsind, în totalitate, zona delimitată și blocând circulația rutieră.

La ora 18:48, a fost semnalată, pentru prima dată, prezența la manifestație a unor posibili membri ai galeriilor de fotbal, în mulțimea aflată în zona Bd. Iancu de Hunedoara. Menționăm faptul că afluirea acestora s-a efectuat în mod individual, neexistând motive pentru blocarea accesului lor în zona de desfășurare a manifestației.

Începând cu ora 23.11, comandantul acțiunii (maior Laurențiu Cazan) a dispus intervenția în forță pentru restabilirea ordinii publice în contextul apariției și persistenței acțiunilor grave de tulburare a ordinii publice, aceasta fiind aprobată anterior de Prefectul Municipiului București (Ordinul de Intervenție nr. S/221/651 din 10.08.2018)”, arată raportul momentele cheie din data de 10 august.

Motivele emiterii ordinului de intervenție în forță precizate în raport „au fost reprezentate de numărul mare de persoane violente dispersate în mulțimea de protestatari, de pierderea caracterului pașnic și civilizat al manifestației, de forțare repretată a codoanelor de ordine, de exercitare constantă de violențe care au pus în pericol iminent integritatea corporală și sătănatea forțelor de ordine și a celorlalți manifestamți prezenți în zonă, precum și existența indiciilor temeinice de săvârșire a unor fapte de natură Penală.”

„Ca urmare a acțiunilor desfășurate de forțele MAI aflate în teren, ordinea publică fost restabilită la ora 01:15.

La ora 02:14, comandantul acțiunii a dat ordinul de regrupare a efectivelor. Dispozitivul a fost redimensionat începând cu ora 02:22.

Deși aprobarea intervenției pentru restabilirea ordinii publice s-a obținut la ora 20:00, acțiunea de eliberare a locului de desfășurare a manifestației s-a realizat începând cu ora 23:11. Se impune a fi făcută precizarea că, comandantul acțiunii putea dispune intervenția în forță la momentul obținerii aprobării verbale din partea Prefectului Municipiului București, având în vedere violențele exercitate asupra forțelor de ordine”, prezintă raportul.

De asemenea, „pe parcursul intervenției pentru restabilirea ordinii publice au existat situații individuale, susceptibile de comitarea de abuzuri împotriva unor persoane care nu au comis acte de violență, aceste aspecte făcând obiectul unor verificări interne declanșate la nivelul Jandarmeriei Române.

Totodată, incidentele violente produse cu ocazia mitingului din București, din data de 10.08.2018, sunt cercetate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Parchetelor Militare.”

Leul românesc a atins cel mai mic nivel în raport cu euro. PSD îl amenință pe Florin Cîțu cu o moțiune simplă. Răspunsul actualului ministru de Finanțe

Articolul precedent

Joseph Daul, actualul președinte PPE, transmite un mesaj de susținere pentru Klaus Iohannis în privința alegerilor prezidențiale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din De la Dosar