sursa foto: adevarul.ro
FactualSpot

Raport OCDE: România ocupă locul 5 în topul ţărilor cu cei mai mulți emigranţi. Află ce statistici deține diaspora românească

0

Numărul românilor din diaspora a crescut atât de mult în ultimii ani încât, raportat la totalul populației țării noastre, România se clasează pe locul 5 în topul populațiilor emigrante de pe mapamond. La cererea Ministerului de Externe al României, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a realizat un raport cuprinzător denumit Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants pentru a ajuta la dezvoltarea politicilor naționale privitoare la emigrări.

Conform informațiilor oferite de raportul OCDE, pe care îl puteți accesa AICI, România prezintă cea mai mare rată de emigrare dintre principalele 10 țări de proveniență a emigranților care trăiesc în statele membre ale Organizației.

 

Populația emigrantă a României este mult mai numeroasă decât a vecinilor noștri din Moldova, Bulgaria, Serbia, Ungaria și Ucraina, însumând aproape jumătate din numărul estimat al emigranților din această regiune în perioada 2015-2016.

Între 2001/2002 și 2015/2016  numărul emigranților români a crescut de la 1,1 milioane la 3,4 milioane conform cifrelor curpinse în bazele de date ale OECD.

Unul din trei români alege să se mute în Italia, numărul acestora depășind un milion. Următoarele destinații în preferințele românilor sunt Germania (680 de mii), Spania (573 de mii), Marea Britanie (225 de mii), Statele Unite ale Americii (160 de mii), Ungaria (154 de mii), Canada( 130 de mii) și Franța (105 mii). De asemenea în Israel, Austria și Belgia s-a estimat un număr a câte 50 de mii de români stabiliți în perioada 2015-2016.

Deși numărul tinerilor români care părăsesc granițele țării pentru a-și realiza studiile înafara este în creștere (în 2016 se aproximau 33 de mii), statisticile arată că emigranții români au cel mai scăzut nivel de educație, excepția de sub noi fiind Serbia, stat care nu este membru UE.

De asemenea, românii care lucrează în afara țării au în mare parte locuri de muncă necalificate, acestea fiind mai numeroase și mai ușor de găsit. Jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare.

Povestea lui Vincent Lambert, bărbatul care s-a luptat să înceteze din viață. Avocat Dragoș Pârgaru: „O discuție deschisă și asumată despre dreptul de a muri cu demnitate nu vom avea prea curând în România.”

Articolul precedent

Strategia USR pentru al doilea tur la alegerile prezidențiale: votanții PSD vor alege Dan Barna

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual