sursa foto: aljazeera.com
FactualSpot

Rachete iraniene atacă bazele militare americane din Irak. Ce prevede dreptul internațional?

0

22 de rachete au fost trase marți noapte spre două baze militare americane din Irak. Comandamentul militar iranian a anunțat că 17 dintre ele au vizat baza aeriană Al Asad, din vest, iar celelalte 5 baza Erbil, conform CNN. Atacul, inițiat de pe teritoriul Iranului cu rachetele balistice, a fost revendicat de Teheran ca fiind răspunsul lor pentru uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, care a fost înmormântat marți.

Mai multe avioane militare americane au fost distruse la baza Al Asad din Irak. Potrivit postului Al Mayadeen, „unul din avioanele militare a fost distrus pe pista de aterizare a bazei aeriene.”

Ca reacție, președintele american Donald Trump a postat un mesaj pe Twitter, în care scria: „Totul este bine! Iranul a lansat rachete asupra a două baze militare din Irak. Evaluarea victimelor și pagubelor este în desfășurare acum. Până acum, toate bune! Avem cea mai puternică și cel mai bine echipată armată din lume, de departe!” De asemenea, el a mai anunțat că va face o declarație în dimineața zilei de miercuri, 8 ianuarie.


Totodată, Iranul a arătat că viitoarele acțiuni vor fi defensive – nu vor mai urma alte operațiuni, Iranul nu dorește escaladarea conflictului, decât dacă va fi provocat. Șeful diplomației iraniene, Javad Zarif a explicat atacul bazei aeriană al-Asad, și anume faptul că aceasta a fost atacată întrucât de acolo ar fi decolat drona americană ce l-a ucis vineri, la Bagdad, pe generalul iranian Soleimani.

„Iranul a luat și a încheiat măsurile proporționale, de autoapărare, conform Articolului 51 al Cartei ONU, țintind baza de la care a fost lansat atacul laș împotriva cetățenilor noștri și a unor oficiali cu rang înalt”, a declarat ministrul de externe iranian. El a mai arătat că: „Nu căutăm o escaladare sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”.

Pe de altă parte, Carta ONU prevede, în art. 51:  „Nici o dispoziție din prezenta Carta nu va aduce atingere dreptului inerent de autoapărare individuală sau colectivă în cazul în care se produce un atac armat împotriva unui Membru al Națiunilor Unite, până când Consiliul de Securitate va fi luat măsurile necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale. Măsurile luate de Membri în exercitarea acestui drept de autoapărare vor fi aduse imediat la cunoștința Consiliului de Securitate.”

Represaliile bazate pe forţa armată au fost interzise parţial prin Conventia a II-a de la Haga din 1907, referitoare la limitarea folosirii forţei. Ele au fost interzise de o manieră generală în baza Cartei ONU, ca fiind contrare scopurilor şi principiilor acesteia, care impun statelor obligaţia de a se abţine în relaţiile lor de la folosirea forţei armate, inclusiv cu titlu de represalii. Carta ONU permite dreptul de autoapărare individuală, însă acțiunile adoptate trebuie să fie acte similare şi să nu depăşească amploarea sau caracterul actului la care se răspunde.

Decizia CEDO: Primul român închis pentru terorism va primi despăgubiri de 3.000 de euro de la stat pentru condițiile improprii de detenție

Articolul precedent

176 de pasageri, niciun supraviețuitor într-un accident aviatic al unei aeronave ucrainene de la Teheran

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual