sursa foto: bfmtv.com
FactualSpot

Putin nu mai dă doi bani pe dreptul internațional. Propune prioritatea Constituției Rusiei față de tratatele dintre state

0

Președintele Vladimir Putin, a propus includerea, în Constituția Rusiei, a unei norme care să reglementeze prioritatea Legii Fundamentale în faţa normelor dreptului internațional. Pentru modificarea art. 15 din primul capitol al Constituției Rusiei va fi nevoie de convocarea Adunării Constituante. Problema este că legea referitoare la convocare nu a fost adoptată până în prezent.

În ciuda acestor lucruri, este destul de evidentă direcția juridică pe care o are Kremlinul, demonstrând astfel faptul că Rusia preia modelul Statelor Unite ale Americii, și nu cel al Uniunii Europene. Spre deosebire de UE, pentru care este evident importantă supremația dreptului internațional, se observă că, din practică, Congresul SUA poate adopta norme care contravin acordurilor internaționale, iar Curtea Supremă din SUA nu consideră că normele internaționale sunt obligatorii să fie executate.

„Mesajul președintelui a confirmat o teză evidentă – anume că SUA sunt un model pentru cetățenii Rusiei. Vladimir Putin propune ca modelul american să fie adoptat în mod convențional” – a declarat senatorul Konstantin Dobrînin.

În discursul lui Putin, rostit în fața Adunării Federale (Parlamentul), acesta a propus prioritatea Constituției față de tratatele internaționale, cu scopul de „a se garanta în mod deschis prioritatea Constituției Rusiei în spațiul nostru juridic. Acest lucru înseamnă literalmente următorul lucru: cerințele legislației și ale tratatelor internaționale, precum și hotărârile luate de organismele internaționale pot acționa pe teritoriul Rusiei doar în măsura în care acestea nu atrag după sine limitarea drepturilor și libertăților omului și cetățeanului, nu contravin Constituției noastre”, a adăugat Vladimir Putin.

Statele membre ale Uniunii Europene reglementează clar prioritatea dreptului internațional. Spre exemplu, în Constituția României este reglementată această prioritate în art. 20, alin. 2: „Dacă există neconcordanţe între pactele şi tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, şi legile interne, au prioritate reglementările internaţionale, cu excepţia cazului în care Constituţia sau legile interne conţin dispoziţii mai favorabile.”

O asemenea prevedere există și în raport cu dispozițiile Uniunii, în art. 148 din Constituția României: „Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.”

(sursa: Kommersant, via Rador)

O nouă intenție de reglementare a trotinetelor electrice. Sugestiile pot fi trimise până pe 25 ianuarie. Ce prevede proiectul Ordonanței?

Articolul precedent

Ai grijă ce publici pe Facebook! Poliția aplică amenzi pentru postările jignitoare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual