sursa: europafm.ro
Factual

PSD tremură în fața referendumului lui Iohannis

0

Încă din  anul 2017, în contextul discuțiilor despre modificările aduse legilor Justiției, Președintele Klaus Iohannis a declarat că se va folosi de toate pârghiile și prerogrativele prezidențiale pentru a interveni în procesul legislativ, în sensul păstrării independeței justiției.

Dacă ne întoarcem cu 2 ani în urmă, pe 13 februarie 2017 mai precis, sesizăm că în această zi Parlamentul vota, în unanimitate, avizarea referendumului a cărui procedură a fost declanșată în luna ianuarie a aceluiaș an.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, anunţa atunci Administraţia Prezidenţială.

În ciuda demersurilor luate la acea vreme, Președintele a hotărât să amâne referendumul deoarece, prin protestele anti-corupție susținute în mod repetat de către români, a reușit să își formeze o opinie destul de clară asupra poziției acestora față de problema ridicată.

Continuând pe șirul narativ al acestui subiect, la sfârșitul anului 2018, Guvernul, cu majoritatea formată din coaliția PSD, ALDE, UDMR, a modificat legea alegerilor parlamentare (Legea 3/2000) prin adoptarea OUG nr.86/2018. Membrii coaliției au vrut să blocheze organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile europarlamentare printr-o măsura adoptată în cadrul acestor modificări.

La începutul acestui an, odată cu declanșarea procedurii de organizare a unui referendum național pe tema justiției, preşedintele Iohannis a transmis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea OUG 86/2018. Curtea a decis, în data de 13 martie 2019, cu unanimitate de voturi, că se poate organiza un referendum în ziua alegerilor europarlamentare.

Date fiind aceste condiții, Președintele a început pregătirea referendumului, care va avea loc, conform declarațiilor sale, pe 26 mai, în ziua alegerilor europarlamentare. Acesta a cerut deja avizul Parlamentului.

Conform dispozițiilor articolului 11 din Legea nr.3/2000, privind organizarea și desfășurarea referendumului „Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes național. Problemele care se supun referendumului și data desfășurării acestuia se stabilesc de Președintele României, prin decret.”

Important de precizat este faptul că un astfel de referendum este facultativ și consultativ. Caracterul facultativ constă în libera alegere a Președintelui de a declanșa procedura organizării referendumului, iar cel consultativ se traduce prin ideea că rezultatul obținut în urma referendumului nu se poate constitui într-o obligație pentru Parlament.

Și atunci de ce totuși Președintele vrea să facă acest referendum?

Un asemeena referendum are un dublu rol. În primul rând va coaliza forțele de dreapta în jurul unei idei ce reprezintă unul dintre fundamentele ideologice ale dreptei. În al doilea rând, o întrebare bine aleasă va reprezenta un impuls suplimentar pentru electoratul de dreapta de a se prezenta la vot pentru alegerile europarlamentare.

Astfel, o asemenea mișcare este mai mult decât binevenită, fiind o mutare interesantă pe tabla de șah a politicului.

Un procent mare, favorabil răspunsului așteptat prin adresarea unei întrebări la referendum va valida forța Președintelui și ar fi șanse reale ca acest vot favorabil să fie transferat și în procentele partidelor de dreapta ce participă în alegerile europarlamentare. În aceste condiții, este de așteptat ca PSD să se opună cu vehemență față de realizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile pentru Parlamentul European.

#DosarulHolidayClubNeptun –> Borcea condamnat la închisoare cu executare în dosarul în care este implicat și Radu Mazare

Articolul precedent

GUVERNUL LA VITEZA „HEHE”: 129 DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ ÎN MAI PUȚIN DE 300 DE ZILE LUCRĂTOARE

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual