sursa: ziarulargesenilor.ro
FactualSpot

PSD minte! Legea obligă ca referedumul și alegerile pentru Parlamentul European să se desfășoare în aceleași secții de votare.

0

PSD a afirmat prin vocea deputatului Mircea Drăghici,coordonatorul campaniei electorale a social-democraților, că legea îi obligă ca referendumul și alegerile pentru europarlamentare să fie organizate în secții de votare diferite.

Legea nu ne permite decât secții de votare diferite. Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral, au fost secții de votare diferite.

În realitate, Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului îi obligă să realizeze referendumul și alegerile pentru Parlamentul European în aceleași secții de votare.

Conform articolului 15^1 din Legea 3/2000:

(1) În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.

 Această declarație a Partidului Social Democrat nu e deloc întâmplătoare și probabil pregătesc terenul pentru modificarea Legii 3/2000 astfel încât referendumul să nu se desfățoare în aceleași secții de votare cu alegerile pentru Parlamentul European. PSD-ul încearcă așadar să dea o lovitură demersului președintelui Iohannis în așa fel încât rezultatul referendumului să nu fie cel previzionat.

CCR amână pentru 9 aprilie pronunțarea deciziei privind inițiativa “Fără penali”

Articolul precedent

Președintele Iohannis condamnă în termeni duri promisiunea facută de Dăncilă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual