sursa foto: gov.ro
FactualSpot

PSD încearcă tergiversarea alegerilor anticipate. Parlamentarii vor vota Guvernul Orban 2.0 de Dragobete

0

Birourile Permanente ale celor două Camere parlamentare s-au reunit astăzi în ședință pentru a stabili data următoarelor evenimente strâns legate de posibilitatea organizării alegerilor anticipate. Din calendarul adoptat se poate observa o încercare din partea PSD-ului (grupul parlamentar care are majoritate în birourile permanente reunite) de a tergiversa organizarea unor posibile alegeri parlamentare înainte de termen.

Este vorba de ședința în plen a Parlamentului pentru acordarea votului de învestire a Guvernului propus, pe data de 24 februarie, la ora 16:00. Înainte de acordarea votului de încredere executivului, ca tot unitar, fiecare ministru propus pe lista lui Ludovic Orban va fi audiat de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru. Audierile au fost programate săptămâna viitoare, în zilele de 17, 18 și 19 februarie.

Ludovic Orban a precizat că miniștrii propuși se vor prezenta la audieri potrivit procedurilor, însă parlamentarii partidului se vor abține la vot în comisiile de specialitate. Mai mult decât atât, Guvernul nu va fi votat de liberali nici în plenul Parlamentului, în speranța că vor reuși declanșarea organizării alegerilor anticipate.

Liberalii au început numărătoarea inversă până la dizolvarea Parlamentului

Pentru a se ajunge la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, va trebui ca Președintele să utilizeze prorogativele de putere oferite prin Constituție, la art 89, anume dizolvarea Parlamentului.

Acest lucru va fi posibil doar la solicitarea discreționară a Președintelui, dacă în termen de 60 de zile de la prima solicitare de acordare a votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul refuză învestirea a două propuneri de Guvern.

Termenul de 60 de zile ce trebuie împlinit pentru dizolvarea Parlamentului curge de la data la care premierul propus depune lista și programul de Guvernare. Așadar, termenul va curge de luni, 10 februarie, când prim-ministrul propus (și totodată interimar) Ludovic Orban a depus lista cabinetului de miniștri și programul de guvernare la Parlament.

Studenţii spun nu rectorilor realeşi la infinit. ANOSR cere Preşedintelui Iohannis să nu promulge legea de modificare a educaţiei naţionale

Articolul precedent

Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112. În România, Serviciul împlinește 16 ani de la înființare

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual