sursa foto: ceccarbusinessmagazine.ro
FactualSpot

PSD face o nouă propunere legislativă: îngrădirea accesului la informația publică prin introducerea unei taxe. Autoritățile mai pot refuza în caz de rea-credință

0

O inițiativă legislativă privind modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a fost depusă miercuri, 14 octombrie, la Senat de patru deputați PSD și unul PNL. Modificarea își propune restrângerea accesului la aceste informații prin impunerea de taxe ce pot fi stabilite arbitrar, precum și posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis potrivit legii în vigoare.

Autoritățile publice pot invoca, în refuzul lor de a oferi informațiile de interes public solicitate, „reaua-credință” a solicitantului. De asemenea, mai pot refuza accesul la informații dacă ele fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidențiale ce ar putea „pune în pericol activitatea unor firme sau dacă există un proces pe rol, iar informațiile ar putea cauza daune uneia dintre părți în judecarea echitabilă a cauzei.”

O altă prevedere propusă obligă solicitantul la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituția publică, inclusiv pentru documentele oferite online, stabilită prin hotărâre a Consiliului Local.

Totodată, inițiativa deputatei PSD de Dolj, Eliza Mădălina Peța Ștefănescu, de modificare a legii 544/2001 mai prevede că „dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora.”

În expunerea de motive a proiectului de lege se arată că „reglementările absurde ale legii dau prilejul diverșilor ONG-iști să solicite arhive de milioane de pagini de documente pe mai mulți ani”, iar obligația de a oferi informațiile publice „îngreunează excesiv activitatea” autorităților publice.

„După efectuarea acestor operațiuni și primirea documentelor, acestea sunt folosite de către aceștia în scopul exercitării diverselor forme de șantaj, fie față de funcționarii din Primării sau demnitari, fie față de firmele cu care Primăriile în cauză au încheiate diverse contracte și așa mai departe”, mai acuză deputații.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat vineri dimineață că a solicitat retragerea semnăturii sale de pe inițiativa legislativă a PSD care vizează îngrădirea drastică a liberului acces la informațiile de interes public.

Ministrul Justiției, în conferință cu ambasadorii statelor UE. Temele discutate: Parchetul European și raportul privind statul de drept

Articolul precedent

Noi cifre referitoare la situația COVID-19 în România: 4.026 de infectări din 30.325 de teste

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual