sursa foto: news.ro
FactualSpot

PSD cere alți miniștri în schimbul celor cu aviz negativ. Cîțu poate să nu facă nimic în așteptarea votului din Parlament. Ce spune regulamentul?

0

Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, în calitate de președinți ai Camerei Deputaților și respectiv Senatului (interimar), i-au solicitat premierului desemnat, Florin Cîțu să propună alte persoane pentru posturile de miniștri în locul celor care au primit aviz negativ la audierile din comisiile permanente al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru.

„Cu atat mai mult, in contextul actual al evolutiei raspandirii coronavirusului (COVID – 19), aveti obligatia fata de romani sa desemnati un ministru al sanatatii care sa lucreze 24 de ore din 24 in interesul populatiei si nu in interesul firmelor private, asa cum a demonstrat pana acum„, se arata in solicitarea președinților celor două Camere ale Parlamentului.

Florin Cîțu are libertatea de a alege dacă va propune alți miniștri ori va merge în fața Parlamentului pentru a obține votul de încredere necesar învestirii Guvernului în forma inițială, format aproape identic cu cel al Guvernului interimar Orban, excepție făcând Lucian-Ovidiu Heiuș propus la Ministerul Finanțelor Publice.

Dintre cei 16 miniștri care formează cabinetul executiv, 7 dintre aceștia au primit aviz negativ din partea comisiilor de evaluare. Este vorba despre: Bogdan Gheorghiu – Ministerul Culturii; Victor Costache – Ministerul Sănătății; Monica Anisie – Ministerul Educației; Violeta Alexandru – Ministerul Muncii; Lucian Heiuș – Ministerul Finanțelor; Cătălin Predoiu – Ministerul Justiției; Ion Ștefan – Ministerul Dezvoltării.

„Dacă, în urma audierii, un candidat pentru funcția de ministru a primit aviz nefavorabil, prim-ministrul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă prim-ministrul desemnat a nominalizat o altă persoană pentru funcția de ministru, respectiva persoană va fi audiată conform alineatelor precedente, iar votul pentru acordarea încrederii Guvernului se va da după depunerea unui nou aviz.” [Regulamentul Comun al Camerei Deputaților și Senatului, art.86 alin(4) ]

Dacă premierul desemnat de Președintele Iohannis ar intenționa să facă să înlocuiască membrii cabinetului care nu au primit aviz favorabil, acest lucru ar trebui realizat cât mai rapid, deoarece ședința în Plen a Parlamentului pentru acordarea votului de încredere este programată joi, 12 martie, ora 16:00.

Însă, actualul premier interimar, Ludovic Orban a afirmat că Florin Cîțu nu va face „sub nicio formă” noi propuneri. „Ministrii Guvernului pe care il conduc si ministrii care sunt propusi de premierul desemnat Florin Citu sunt ministri seriosi, competenti, care si-au facut datoria si a caror valoare nu poate fi facuta de majoritatile PSD din comisii care dau voturi dupa ordinul de la partid si nu dupa valoarea calitatilor” citează Mediafax.

Liberalii refuză să spună dacă vor susține sau nu Guvernul liberal (în cazul în care mai urmăresc declanșarea alegerilor anticipate), reprezentanții Pro România spun că vor vota învestirea Guvernului deoarece România are nevoie de un executiv cu puteri depline, însă șansele de a fi numit în funcție sunt mici, deoarece social-democrații au anunțat că nu vor susține Guvernul Cîțu la votul de joi. PSD are un număr de 202 parlamentari, din totalul de 465, iar pentru învestirea Guvernului este nevoie de un minim de 233 voturi pentru.

Școlile ar putea fi închise până după Paște. Olimpiadele școlare județene și competițiile sportive au fost suspendate

Articolul precedent

LIVE: Închiderea şcolilor până pe 22 martie este una din măsurile de prevenție adoptate de CNSSU

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual