sursa foto: g4media.ro
FactualSpot

CSM a votat pentru menținerea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție

0

UPDATE ORA 12.00: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a votat pentru menținerea SIIJ, anume 10 voturi pentru menținere, 8 împotrivă și un vot nul.

Codruț Olaru, fostul șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism, a votat împotriva desființării, iar procurorul general, Gabriela Scutea, a dat vot nul, potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care afirmase că speră că „acest proiect a fost pregătit de către colegii din USR, în sensul că ar putea să-i asigure un sprijin parlamentar. Altfel e doar un exercițiu de imagine, dar eu îl susțin”, a votat pentru desființarea SIIJ.

Avizul acordat de CSM pentru proiectul de lege inițiat de USR pentru desființarea SIIJ are un caracter consultativ, însă transmite un mesaj puternic Parlamentului, acolo unde proiectul va fi votat.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) discută joi, 28 mai, în plen, proiectul de lege al USR, depus la Camera Deputaţilor, privind desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Proiectul, aflat astăzi pe ordinea de zi, a fost depus la începutul lunii mai, fiind semnat de 40 de deputaţi şi senatori de la USR, precum şi de deputatul (neafiliat) Ana Birchall, fost ministru al Justiţiei.

Actualul ministru de Justiție, Cătălin Predoiu, a declarat astăzi, la sosirea la CSM, că va vota pentru avizarea proiectului USR de desființare a Secției speciale, exprimându-și speranța că USR a asigurat sprijinul parlamentar pentru susținerea acesta, altfel fiind „doar un exercițiu de imagine.”

Predoiu a mai arătat că: „E un proiect care are un scop bun, un scop pozitiv, pe care îl susțin, l-am susținut dintotdeauna. Din păcate are și ceva lacune acel proiect în partea de drept tranzitoriu și alte probleme tehnice, pe care sperăm să le îndreptăm la Parlament. Nu fac niciun secret din faptul că voi vota pozitiv, pentru avizare.”

Întrebat de ce nu a promovat o ordonanță de urgență pentru desființarea Secției speciale, Cătălin Predoiu a răspuns că: „o ordonanță de urgență ar fi avut o soartă scurtă și tristă în Parlament, pentru că știam că ar fi fost respinsă. Ăsta e și motivul pentru care am evitat să promovez o ordonanță de urgență. Altfel, ar fi fost simplu, dar într-o săptămână, două știam că va fi respinsă, lucru pe care l-am luat la cunoștință discutând chiar direct cu parlamentarii. În general, e bine să tatonezi Parlamentul atunci când promovezi ordonanțe de urgență sau proiecte de lege, ca să vezi ce soartă au.

Potrivit USR, desfiinţarea SIIJ „nu doar că este în linie cu cerinţele Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia, dar se impune şi prin prisma rezultatelor obţinute în 2019 de această structură: din 417 dosare soluţionate în 2019, 415 au fost clasate şi doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi. Spre comparaţie, în aceeaşi perioadă, DNA a soluţionat 2.694 de dosare şi a dispus trimiterea în judecată în 235 de cauze, cuantumul prejudiciului reţinut în actele de inculpare fiind de circa 156,4 milioane euro.”

De asemenea, Ana Birchall, fostul ministru al Justiţiei  a solicitat CSM să avizeze favorabil proiectul de desfiinţare a SIIJ: „Joi este o zi importantă: pe ordinea de zi a plenului CSM se află, spre avizare, propunerea legislativă de desfiinţare a SIIJ, propunere legislativă iniţiată şi semnată de mine împreună cu mai mulţi colegi parlamentari de la USR. Sper ca plenul CSM să avizeze favorabil această iniţiativă legislativă. Am spus dintotdeauna că această Secţie specială, aşa cum a fost moşită de Iordache şi gaşca celor care se pare că au participat la întâlnirile ‘centrelor de reflecţie’, nu-şi are rostul în sistemul de justiţie românesc, fiind doar o şmecherie menită să-i ajute pe cei ce încalcă legea. De altfel, raportul de activitate al SIIJ pe anul 2019 vorbeşte de la sine: din 417 cauze, 415 au fost clasate! Cred în acest demers de desfiinţare a SIIJ şi îl voi sprijini până la capăt, indiferent câte campanii de defăimare şi denigrare vor continua să fie regizate şi orchestrate împotriva mea!”

Un proiect de desființare a Secției speciale a mai existat, însă a fost respins de Senat, în calitate de cameră decizională, în decembrie 2019.

O „carte de identitate digitală” este propunerea Comisiei Europene pentru a elimina birocrația și pentru a spori flexibilitatea serviciilor publice

Articolul precedent

Cu ocazia Zilei Eroilor, președintele Iohannis transmite că eroii acestor zile sunt cei care se află în prima linie în lupta cu acest inamic invizibil – medicii și personalul medical

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual