sursa foto: cotidianul.ro
FactualSpot

Proiectul de lege care își propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, respins de Camera Deputaților. Florin Iordache: Cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei

0

Propunerea legislativă pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost respinsă marți, 30 iunie, de către Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de 41 de parlamentari de la USR şi de deputatul neafiliat Ana Birchall și are ca obiect de reglementare desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Propunerea a înregistrat 167 voturi pentru respingere, 97 împotrivă şi 25 abţineri.

Propunerea s-a făcut ținând cont, așa cum se arată în expunerea de motive, de: „toate luările critice de poziţie exprimate de magistraţi, de instituţiile europene, de organisme prestigioase cu rol consultativ în domeniile dreptului constituţional şi anticorupţiei, Comisia de la Veneţia şi GRECO, precum şi numeroasele măsuri luate de secţie în scurta sa perioadă de existenţă.”

La dezbateri, deputatul USR Stelian Ion a luat cuvântul, solicitând adoptarea proiectului: „această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (…) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze justiţia.” De asemenea, Ana Birchall a făcut apel pentru adoptarea proiectului: „Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie este văzută ca fiind cooperativa ‘Nufărul’ de curăţire a magistraţilor care nu fac cinste acestei funcţii.”

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a susţinut că cine doreşte desfiinţarea secţiei vrea subordonarea justiţiei: „În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (…) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau? O rog pe doamna procuror general Scutea să dea tot concursul pentru o eficientă şi bună funcţionare a secţiei. O adevărată independenţă a justiţiei este dată prin buna funcţionare a acestei secţii.”

Săptămâna trecută, Ministerul Justiţiei a organizat o dezbatere publică cu privire la proiectului de lege ce își propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu. Anterior, însă, Secţia de resurse umane şi documentare din Parchetul General a precizat, într-o notă, că propunerea legislativă de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind, de asemenea, identică cu cea respinsă la sfârșitul anului trecut de Senat.

388 de cazuri noi de COVID-19. În România, totalul de infectări este de 26.970. 19.050 de persoane s-au vindecat și 1.651 au decedat

Articolul precedent

Pandemia a generat creșterea consumului de alcool și a numărului de cazuri de violență domestică. 1.600 de apeluri efectuate pentru consiliere psihologică

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual