sursa foto: realitatea.net
FactualSpot

Proiectul de lege care își propune desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție este dezbătut public la Ministerul Justiției

0

Ministerul Justiţiei organizează, miercuri, 24 Iunie, începând cu ora 11.00, o dezbatere publică cu privire la proiectului de lege ce își propune desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative în domeniu, potrivit Agerpres. Dezbaterea publică a proiectului de lege urmează a fi transmisă live pe pagina de Facebook a Ministerului Justiţiei.

Proiectul de lege care își propune desfiinţarea SIIJ prevede ca dosarele aflate în curs de soluţionare sau care se află în arhiva SIIJ să fie transmise pe cale administrativă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente, care continuă soluţionarea acestora. Proiectul de lege face referire şi la dosarele care revin la DNA, DIICOT, în funcţie de competenţele acestor parchete.

Totodată, proiectul de lege mai prevede că procurorii de la SIIJ vor reveni la parchetele de unde au plecat, spre exemplu procurorul şef adjunct Adina Florea se va întoarce la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

De asemenea, proiectul menționează că punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un judecător sau procuror se face cu autorizarea prealabilă a procurorului general, iar trimiterea în judecată a judecătorilor şi procurorilor se încuviinţează de Secţia pentru judecători sau, după caz, de Secţia pentru procurori din CSM.

Joi, 18 Iunie, secţia de resurse umane şi documentare din Parchetul General a precizat, într-o notă, că propunerea legislativă de desfiinţare a Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie este deficitară şi nu întruneşte normele de tehnică legislativă cerute de lege, fiind, de asemenea, identică cu cea respinsă la sfârșitul anului trecut de Senat.

CCR a declarat că obținerea de către anchetatori a datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane este neconstituțională

Articolul precedent

Gigantul Facebook, înfrângere în justiție după ce Curtea Federală a Germaniei i-a ordonat încetarea colectării automate a datelor

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual