sursa foto: neosit.ro
FactualSpot

Proiectul care privește sistemul de carte de identitate electronică a trecut de Parlament. Buletinul va putea fi emis și copiilor sub 14 ani

0

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat marţi, 14 iulie, proiectul de lege privind evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care introduce, printre altele, sistemul de carte de identitate electronică şi semnătura electronică, precum şi posibilitatea eliberării unei cărţi de identitate simplă sau cărţi electronice de identitate pentru copiii sub 14 ani. Legea urmează să fie trimisă spre promulgare Președintelui României.

Proiectul a fost elaborat în 2017 de Guvernul condus de Mihai Tudose, iar ieri a primit 298 voturi pentru şi unul contra. Acest proiect creează cadrul legal național prin care s-ar asigura aplicarea directă a Regulamentului (UE) 2019/1157, cu scopul ca actele de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate.

Proiectul de lege presupune modificarea mai multor acte normative referitoare la evidenţa persoanelor şi actele de identitate ale cetăţenilor români, în sensul asigurării condiţiilor necesare pentru ca titularul unui document electronic să se autentifice online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare, educaţie etc.

Noile acte de identitate sunt considerate a aduce garanții suplimentare de securitate și a întări încrederea instituțiilor publice și a mediului privat că persoana care prezintă documentul este în fapt titularul acestuia. Astfel, se aduc îmbunătățiri majore actualului act de identitate (care a fost pus în circulație în anul 1997), prin utilizarea:

  • unor tehnologii de fabricație avansate,
  • a unor elemente grafice de securitate,
  • a unor inserturi de materiale de securitate,
  • unei protecții IT oferită de mediile de stocare electronice.

De asemenea, prin intermediul noului act de identitate, cetățenii români vor putea, indiferent de locul unde se află (în România sau în afara teritoriului național), să interacționeze online cu autoritățile administrației publice și să solicite prestarea de servicii publice.  

Potrivit celor adoptate, „prin act de identitate se înţelege cartea de identitate, cartea de identitate simplă, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie şi buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate.”

Noua carte de identitate va putea fi eliberată, dacă părinții cer asta, și pentru copiii cu vârstă mai mică de 14 ani. Astfel, opţional, numai la solicitarea părinţilor/reprezentanţilor legali se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Crește numărul de cazuri cu încă 641 persoane. România înregistrează 34.226 de infectări cu COVID-19, în total

Articolul precedent

LIVE: Iohannis – Se vor păstra doar restricțiile care sunt acum în vigoare. Starea de alertă continuă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual