sursa foto: ecogreennews.com
FactualSpot

Proiectul adoptat de CGMB limitează accesul mașinilor poluante în anumite zone din Capitală. Din 2024 accesul mașinilor sub Euro 4 va fi interzis

0

Proiectul conform căruia toate maşinile cu normă de poluare sub Euro 4 vor plăti vinieta „Oxigen” de acces şi circulaţie în Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2020, a fost adoptat joi de către Consilierii generali ai Capitalei. Proiectul își propune interzicerea completă în Capitală, începând cu anul 2024, a mașinilor cu normă de poluare sub Euro 4.

Mașinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6 au, însă, drum liber pe străzile Capitalei. De asemenea, sunt scutiți de la plata taxei conducătorii de scutere, motociclete și mașini pe gaz.

Hotărârea a fost adoptată cu 31 de voturi „pentru”, 13 abţineri şi 7 „împotrivă”.

Deși proiectul inițial prevedea categorii de viniete electronice diferite pentru autoturismele înmatriculate în București și Ilfov față de autoturismele din aceeași categorie de poluare înmatriculate în alte orașe sau state, proiectul a fost modificat de  membrii Consiliului General al Municipiului București astfel încât taxele să fie universale.

Propunerea inițială a primarului general, Gabriela Firea

Proiectul de hotărâre propus după modelul altor capitale europene prevedea instituirea unei viniete electronice pentru circulația rutieră din București pentru autoturismele înmatriculate în alte orașe sau state, dar și pentru autoturismele poluante din București sau Ilfov, care tranzitează zona centrală a Capitalei. Proiectul s-a aflat în dezbatere publică.

Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul delimitat de: P-ta Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – şos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – /bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Şerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Haşdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – P-ta Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

Accesul în această zonă centrală delimitată din Capitală este interzis autoturismelor care fac parte din categoriile cu grad ridicat de poluare, adică Non euro, Euro 1 sau Euro 2, inclusiv celor înmatriculate în București și Ilfov, iar accesul pe restul arterelor din municipiul Bucureşti  este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.

Autoturismele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4 vor circula în Zona delimitată de acțiune pentru Calitatea Aerului cât și în restul municipiului București, tot pe baza achiziționării vinietei electronice Oxigen.

Circulaţia autovehiculelor în zonele restricţionate, fără achiziţionarea vinietei constituie contravenţie de la intrarea în vigoare a acestor măsuri, iar amenzile vor fi de la 1.500 la 2.000 lei.

Autoturismele pentru situații de urgență vor fi scutite de aceste măsuri.

Potrivit datelor furnizate de Gabriela Firea, în București și Ilfov sunt:

 • 261 autoturisme non euro
 • 7.000 Euro
 • 1113.000 – Euro 2
 • 213.000 – Euro 3
 • 440.000 Euro 4
 • 253.000 – Euro 5
 • 331.000 – Euro 6.
Față de propunerea inițială a primarului general, Gabriela Firea, au fost adoptate amendamente:
 • vinieta se va aplica autoturismelor indiferent de locul în care au fost înmatriculate;
 • vinieta va fi introdusă şi pentru maşinile cu normă de poluare Euro 4, de la 1 ianuarie 2021;
 • începând cu 1 ianuarie 2022 va fi interzis accesul în municipiul Bucureşti pentru autovehiculele cu norme de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2 (amendament propus de ALDE);
 • începând cu data de 1 ianuarie 2024, va fi interzis în Capitală accesul autovehiculelor cu normă de poluare Euro 3;
 • au fost exceptate de la restricţiile din hotărâre: autovehiculele din categoria L1E şi L5E, precum şi autovehiculele care funcţionează cu GNL, GNC şi GPL (doar autovehiculele cu normă de poluare Euro 3).
Tarifele propuse pentru vinieta electronică de tip Oxigen

sursa foto: newsweek.ro

În urma emiterii vinietei, autovehiculul va fi înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietelor.

Programul de guvernare propus de Guvernul Orban. Ce măsuri dorește să ia viitorul executiv?

Articolul precedent

Ce responsabilități are Avocatul Poporului cu privire la probele nesolicitate și nedeclarate în cazul Colectiv

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual