FactualSpot

Proiect legislativ: Apelarea abuzivă la 112 atrage restricționarea accesului la serviciul pentru apeluri de urgență

0

Senatorul PSD, Șerban Nicolae, a înaintat Parlamentului o propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență.

Propunerea instituie o sancțiune drastică pentru autorii apelurilor și mesajelor abuzive de natură a bloca accesul  persoanelor aflate în situații de urgență reală la  Serviciul național unic pentru apeluri de urgență (SNUAU).

Apelul agresiv și mesajul agresiv atrag restricționarea accesului la SNUAU a postului telefonic respectiv, cu efect imediat”  de către operatorii care furnizează servicii de telefonie.

Prin apel sau mesaj agresiv” inițiatorul se referă la apelarea sau transmiterea de mesaje în mod abuziv efectuate de cel puțin 10 ori într-un interval de mai puțin de 15 minute.

Revocarea restricționării va putea fi făcută tot de către operator, numai după identificarea persoanei responsabile de transmiterea apelului agresiv sau a mesajului agresiv, se mai prevede inițiativă. Mai mult, în expunerea de motive este precizat și că revocarea ar urma să intervină după ce va fi aplicată amenda contravențională față de făptuitor așa cum este dispus în OUG 34/2008.

Social-democratul consideră necesară introducerea unei astfel de sancțiuni drastice deoarece „Amenda, măsura sancționatorie contravențională aplicată ulterior celui care a efectuat apeluri sau mesaje abuzive blocând accesul către SNUAU nu poate să rezolve situația persoanei află în dificultate și în situație de urgență reală așa cum prevede norma aflată acum în vigoare.„

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul unic pentru mesajele asociate apelurilor de urgenţă 113 sau la numărul 114 prin care sunt transmise automat date de localizare a telefonului mobil,  constituie contravenție și e sancționată conform art.32 din OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă,  cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei.

Totodată, propunerea instituie obligația comercializării pe teritoriul României doar a telefoanelor mobile care au pre-instalată aplicația unică realizată de STS pentru apeluri și mesaje de urgență. Potrivit expunerii de motive atașate inițiativei legislative, această aplicație permite condiții optimizate de localizare față de cele actuale, permițând o mai bună și mai rapidă localizare a unui apelant aflat în dificultate.

În cazul în care această lege va fi adoptată de Parlament și abrogată de Președinte, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a modificărilor legislative, pe teritoriul României se vor putea cumpăra doar telefoane mobile care au pre-instalată și suportă buna funcționare a aplicației Apel 112. Aplicația unică este proprietatea STS și poate fi utilizată în mod gratuit. În momentul de față poate fi instalată pe telefoanele mobile cu Android sau iOS.

Klaus Iohannis, la România TechNation: „guvernarea actuală a mers pe contrasens față de așteptările societății românești”

Articolul precedent

Atac terorist într-un oraș din Germania. Un bărbat a furat un camion și a rănit 16 persoane

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual