sursa foto: flux.md
EsențialSpot

Proiect de lege: Recensământul din 2021 ar putea fi completat și online

0

Efectuarea recensământului populației și locuințelor din România este planificată într-o nouă rundă pentru anul 2021, mai precis între lunile iulie şi noiembrie. Anul viitor însă, ar putea avea loc un recensământ de probă, pentru a verifica programul de recenzare şi de prelucrare, precum și măsurile organizatorice.

În acest sens, Institutul Național de Statistică a trimis Guvernului proiectul de lege privind recensământul din 2021 care a intrat în etapa de dezbatere publică. (puteți accesa AICI conținutul proiectului de lege)

Recensământul este obligatoriu pentru „persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România” şi pentru „persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni”. Cel care refuză furnizarea informaţiilor solicitate sau furnizează date eronate sau incomplete săvârșește o contravenție și riscă o amendă cuprinsă între 1000 și 3000 de lei.

Proiectul de lege prevede auto-recenzarea online începând cu anul 2021

Proiectul legislativ propune noi soluții tehnice menite să ajute la obținerea mai rapidă a rezultatelor și anume:

  • colectare indirectă din surse administrative, prin completarea răspunsurilor la unele întrebări din formularele electronice de către I.N.S. cu informaţiile regăsite în baze de date ale unor instituţii centrale şi locale – surse administrative;
  • colectare directă de la populaţie: auto-recenzare online, interviu faţă în faţă asistat de calculator;

În ceea ce privește auto-recenzarea, aceasta se poate realiza de pe echipamentul propriu al persoanei care se auto-recenzează sau a gospodăriei din care aceasta face parte, ori de pe echipamente puse la dispoziție de către Unitățile Județene de Implementare a Recensământului (UJIR), prin intermediul primăriilor și instalate în spații special amenajate.

Fiecare persoană cu reşedinţa obişnuită în România trebuie să se autorecenzeze accesând pe Internet propriul formular individual , completat deja parțial cu anumite date obţinute prin colectarea indirectă, pe baza unui nume de utilizator şi a unei parole, şi să realizeze, după caz, următoarele modificări sau completări:

a) să modifice informaţii deja completate în formular prin colectarea indirectă din surse administrative care nu corespund cu realitatea;
b) să completeze adresa reşedinţei obişnuite în cazul în care aceasta nu corespunde cu adresa de domiciliu;
c) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul individual;
d) să completeze răspunsurile la toate întrebările din formularul gospodăriei din care face parte dacă acesta nu a fost completat deja de un alt membru al gospodăriei;
e) să completeze răspunsurile la toate întrebările referitoare la clădirea în care este amplasată locuința, în cazul în care răspunsurile la aceste întrebări nu sunt deja completate;

Conform proiectului de lege „persoanele salariate care se auto-recenzează prin intermediul Internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode”. 

Recrutarea personalului de recensământ

Pentru a asigura recrutarea personalului de recensământ necesar și a nu elimina, spre deosebire de runda recensământului din anul 2011, anumite categorii de persoane din rândul posibililor candidați, art. 49 prevede:

• derogări de la legislația în vigoare pentru persoane care beneficiază de diferite drepturi de protecție socială și care ar pierdere aceste drepturi în caz de angajare ca personal de recensământ,
• derogare de la prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor
publici și care s-ar putea afla în situație de incompatibilitate în caz de angajare
ca personal de recensământ,
• exceptare de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal în cazul studenților care vor dori să se angajaze ca personal de recensământ, pentru veniturile obținute din activitatea de personal de recensământ.

Potrivit proiectului legislativ, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează sub aspect tehnico-metodologic de către Institutul Național de Statistică, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și alte ministere și instituții publice, sub coordonarea Comisiei Centrale pentru recensământul populației și locuințelor (CCRPL2021).

Patru profesori ai Facultății de Drept din Iași- Universitatea „Petre Andrei” – condamnați pentru infracțiuni de corupție și fals

Articolul precedent

Renate Weber este noul Avocat al Poporului. Explicatii juridice

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Esențial