sursa: expresspress.ro
Din practicăSpot

Proiect de lege privind Registrul Comerțului. Avantaje dar și noi obligații în mediul afacerilor

0

Ministerul Justiției supune spre aprobare un proiect de Lege privind registratorii de registrul comerțului și activitatea de înregistrare în registrul comerțului. Aceste noi reglementări promit să simplifice formalitățile administrative birocratice legale pentru cei care vor să inițieze și să desfășoare o afacere în România, prin reducerea numărului de documente necesare înregistrării.

Proiectul de lege face parte dintr-un proces de reformă a registrului comerțului inițiat încă din 2009, prin care se urmărește ca atribuțiile judecătorului delegat să fie exercitate de un registrator.

Astfel, un prim element de noutate adus de acest proiect de lege constă în reglementarea statutului registratorului de registru, în Capitolul III de la art.25 la art.40.

Judecătorii vor fi scutiți de soluționarea acțiunilor de dizolvare judiciară precum și a mențiunilor având ca obiect fuziunea și divizarea, competența în privința acestor acte procedurale fiind transferată registratorilor din cadrul ONRC.

Pentru a răspunde cerințelor de celeritate a efectuării procedurilor legale de înregistrare, proiectul prevede înlocuirea publicităţii prin Monitorul Oficial a actelor profesioniștilor înregistrați în registrul comerțului, cu publicitatea prin Buletinul electronic al Registrului Comerţului, o platformă informatizată, uşor accesibilă publicului larg, fără costuri. Acest lucru însă, se va realiza după 18 luni de la publicarea acestei legi în MO.

În secțiunea a 4-a a primului capitol este reglementată în art.14-15 înființarea Regisrului Beneficiarilor Reali.

Printre avantajele aduse de această reglementare se numără și posibilitatea depunerii cererii de înregistrare (precum și a documentelor din susținerea acesteia) la oricare dintre oficiile registrului comerțului, ori,după caz la ONRC. De asemenea, notarii publici, avocații sau executorii judecătorești pot depune prin mijloace electronice cererile de înregistrare și înscrisurile ce le însoțesc.

Însă, aprobarea acestui proiect de lege echivalează și cu apariția unor noi obligații. Spre exemplu, societățile ar putea fi obligate la încheierea anuală a unei asigurări de răspundere profesională pentru insolvență, dizolvare, lichidare și radiere judiciară. De asemenea ar putea fi obligate ca la înmatricularea societății, să depună o declarație pe proprie răspundere în care să indice identitatea beneficiarului real.

Legea ar putea intra în vigoare în termen de nouă luni de la promulgare, lăsând timp pentru pregătirea sistemului informatic şi a personalului Oficiului.

Reacțiile lui Dacian Cioloș: „Cred că sunt mulți elevi de liceu care s-ar descurca mai bine decât domnul Nicolicea”

Articolul precedent

#DosarulMărturieMincinoasă –> Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat definitiv

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică