sursa foto: cars.ro
FactualSpot

Proiect de lege: Codul rutier va reglementa în ce condiții vei putea să circuli cu trotineta electrică

0

Fie că sunt folosite în sistem de electric scooter sharing, fie că sunt achiziționate de amatorii transportului alternativ, trotinetele electrice sunt vehicule tot mai des întâlnite pe străzile României.

Însă „vidul legislativ face ca cei care folosesc trotinete electrice să o facă pe riscul lor nefiind clar unde trebuie să circule cu ele şi nici ce obligaţii au în cazul în care sunt opriţi de către poliţie în trafic„. Aceasta este opinia deputatului PNL, Sorin-Dan Moldovan. Ieri, a depus la Camera Deputaților un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Potrivit proiectului legislativ, trotineta electrică este definită ca un „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

De ce este importantă reglementarea circulației cu trotinetele electrice?

Deoarece Codul Rutier (OUG nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice) în prezent definește mopedul ca fiind autovehiculul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depăşeşte 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. 

Deci, orice trotinetă electrică ce depășește viteza de 25km/h se încadrează la categoria de mopede în momentul de față. În motivarea legii este expus faptul că pentru a putea conduce un moped este necesar deţinerea unui permis de conducere categoria minimă AM sau superioară în clasă. Conducerea fără un astfel de permis este considerată infracţiune şi pasibilă de închisoare.

De asemenea legea în vigoare prevede că un astfel de autovehicul nu poate circula pe trotuar, ci doar pe carosabil, fiind necesară înmatricularea.

Ce prevede proiectul legislativ?

Trotinetele electrice vor putea fi utilizate pe pista pentru biciclete. „Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă”, se arată în proiect.

Prin modificarea normelor actuale, trotinetele electrice nu vor necesita înmatricularea acestora la autoritățile locale. Modificarea propusă în acest sens arată astfel: „Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor şi a trotinetelor electrice, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare„.

Vârsta minimă permisă pentru a conduce o trotinetă electrică pe drumurile publice este de 14 ani, asemenea celei prevăzute pentru biciclete, iar persoanele cu vârsta sub 18 ani vor fi obligate să poarte cască de protecție.

De asemenea, pentru circulația în condiții de siguranța pe drumurile publice, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Asemenea bicicletelor sau motocicletelor fără ataș, trotinetele electrice vor putea fi oprite sau staționate pe partea carosabilă și câte două, una lângă alta, dacă prin alt mijloc de semnalizare nu se dispune altfel.

#LecțiadeCivism –> Ce trebuie să faci ca șofer în cazul în care traficul este blocat și ambulanța este în spatele tău. Explicații și video

Articolul precedent

Judecătorii CCR declară constituțională Legea privind repatrierea aurului BNR

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual