sursa foto: voiceofvienna.org
FactualSpot

Producătorii de tehnologie și îmbrăcăminte, sancționați de SUA pentru încălcări ale drepturilor omului asupra etnicilor musulmani uiguri din China

0

Administrația SUA a sancționat 11 companii chineze, inclusiv furnizorii Apple, Google, HP și Microsoft, pentru încălcări ale drepturilor omului asupra etnicilor musulmani uiguri din China, arătând că mai mulți producători de tehnologie și îmbrăcăminte sunt complici în „represiunea” musulmanilor uiguri, relatează The Teleghraph.

Pe listă apar companii care lucrează cu branduri importante de modă, dar și giganți tehnologici precum Amazon, potrivit unui raport al Institutului Australian de Strategie Politică (IASP).

Companiile au interdicție de cumpărare a tehnologiilor sau produselor americane. Huawei, care a fost inclus pe listă anul trecut, pentru „activități considerate potrivnice intereselor de securitate națională sau politică externă ale Statelor Unite” nu mai posedă licența pentru sistemul de operare Android al lui Google pentru dispozitivele sale, ca urmare a sancțiunilor.

De asemenea, Departamentul de Comerț al Statelor Unite a declarat că noile completări ale listei sunt reprezentate de complici la „represiunea, detenția arbitrară în masă, munca forțată, colectarea involuntară de date biometrice și analize genetice vizând grupurile minoritare musulmane.”

Una dintre companii, O-Film, a furnizat piese pentru iPhone 8 și iPhone X, iar Tim Cook a vizitat fabrica în 2017, potrivit raportului IASP. O altă companie, numită Heifei Bitland Information Technologies, produce computere și telefoane și se descrie drept un partener al Google. Producătorul chinez, care produce tehnologie de detectare a camerelor și amprentelor, a fost susținut de Fundația Bill și Melinda Gates în 2013, potrivit Pitchbook.

Reprezentanții organizației caritabile nu au răspuns la cererea de comentarii. Nici Apple, Amazon, Google, Microsoft și HP. Două dintre cele 11 companii au fost acuzate că au forțat uigurii să-și distribuie ADN-ul. Secretarul de comerț Wilbur Ross a declarat că: „Beijingul promovează în mod activ practica condamnabilă a muncii forțate și a programelor abuzive de colectare și analiză a ADN-ului pentru a-și asupri cetățenii. Această acțiune va asigura că bunurile și tehnologiile noastre nu sunt utilizate în ofensiva josnică a Partidului Comunist Chinez împotriva populației minoritare musulmane fără apărare.”

Campanii pentru drepturile civile precizează că minoritatea etnică a fost mult timp supusă supravegherii inumane și lagărelor de reeducare și avertizează că oamenii din vest beneficiază din exploatarea lor. Este posibil ca oamenii să poarte măști fabricate prin folosirea muncii forțate, a declarat un raport în această săptămână.

China a avertizat că va lua măsuri de represiune împotriva senatorilor republicani Marco Rubio și Ted Cruz și a congresmanului Chris Smith din cauza interdicțiilor de vize americane și blocarea activelor pentru mai mulți oficiali chinezi, inclusiv șeful Partidului Comunist din regiunea Xinjiang, Chen Quanguo.

Protest la DIICOT în urma clasării dosarului protestelor din 10 August. Reprezentanții grupurilor civice au purtat măști ale autorilor represiunii violente

Articolul precedent

Claxonezi nervos la semaforul intermitent pentru a elibera banda? #maigândeşte-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual