sursa foto: ziuanews.ro
FactualSpot

Procurorul-șef DIICOT, Felix Bănilă, va demisiona la cererea Președintelui Iohannis

0

Potrivit ultimelor informații, Felix Bănilă a anunțat că va demisiona după ce luni seară, Președintele Klaus Iohannis i-a cerut acest lucru prin intermediul unei conferințe de presă.

Este imperativ ca greșelile din ultimele săptămâni să fie asumate cu responsabilitate și este nevoie de o schimbare la acest nivel, pentru a recredibiliza această instituție„ a spus atunci șeful statului.  „Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate” a mai declarat Iohannis făcând referire la modul de acționare în anchetele aflate în desfășurare pentru crimele în cazurile Caracal și Dâmbovița.

Referitor la acest aspect, ministrul Justiției, Ana Birchall a afirmat astăzi :„Nu vă ascund că mi-am exprimat profunda nemulțumire și confirm că am avut o discuție telefonică vineri [cu Felix Bănilă n.r.] și am reluat și ieri faptul că eu nu consider deloc acceptabil modul în care s-a acționat vineri la domiciliul Familiei Melencu.

„E important să respectăm legea, și asta i-am solicitat și domnului Bănilă. Respectăm legea dar trebuie să avem respect și față de suferință, față de tragedie și nu ne constă nimic să fim oameni.” a mai declarat ministrul Birchall.

Președintele Klaus Iohannis urmează să emită decretul de revocare. Conducerea DIICOT va fi asigurată prin interimatul asigurat de către unul dintre cei doi procurori șefi adjuncți: Giorgiana Hosu sau Oana-Andrea Schmidt-Haineală.

Astfel, este a treia instituție fundamentală din justiție condusă de un interimar, alături de DNA și Parchetul General.

Comunicatul procurorului-șef DIICOT

Deși am convingerea că nu am eșuat în îndeplinirea atribuțiilor conferite de lege în calitate de procuror șef al D.I.I.C.O.T., iar speța ”Caracal” nu depășește nivelul priceperii mele și al aptitudinii soluționării ei de către ai mei colegi;
În urma discuțiilor purtate cu Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu Ministrul Justiției și cu membrii Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, dar și în baza propriului raționament;
Am înțeles să îmi depun demisia de onoare din funcția de procuror șef al Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, sens în care am înaintat-o Ministrului Justiției, respectând parcursul legal al actului numirii în această funcție, pentru a aprecia cu privire la oportunitatea transmiterii ei neîntârziate Președintelui României, spre a fi acceptată și a se luat act de aceasta, în vederea emiterii decretului de eliberare din această funcție, dată până la care voi continua să asigur conducerea D.I.I.C.O.T.

Aceasta nu vine pe fondul faptului că nu mi-aș fi făcut datoria și că nu mi-aș fi pus toată priceperea, profesionalismul și buna-credință în exercitarea funcției, pe care cu onoare încă o ocup;
Dar consider că la acest moment, demisia mea este absolut necesară pentru a oferi colegilor mei posibilitatea de a-și continua activitatea într-un climat lipsit de presiune.

Așa cum am mai spus-o, activitatea D.I.I.C.O.T. nu se rezumă doar la cazul ”Caracal” și dacă acesta este prețul pe care trebuie să îl plătesc pentru continuarea în bune condiții a activității – deși unul injust, consider – accept să mă retrag din funcție, lăsând Direcției de Investigarea Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism stabilitatea celor 6 funcții de conducere din cadrul secțiilor structurii centrale și a celor alte 6, din cadrul serviciilor aferente acestora, precum și un corp profesional bine pregătit, onest și de bună-credință, cu adevărat independent ca procurori, apt a atinge toate obiectivele legale și strategice ale direcției, în ciuda oricăror alte argumente sau / și speculații contrare.

Vă asigur că sunt pe deplin conștient de implicațiile acestui act și de responsabilitatea ce incumbă funcției de procuror șef al D.I.I.C.O.T., însă nu pot accepta ca direcția, a cărui parte integrantă sunt, să reprezinte ținta predilectă și lipsită de apărare a celor care au obligația de rezervă ori a unor persoane neavizate domeniului sau / și lipsite de cultura juridică necesară.
Deși nu am nimic a-mi reproșa, întrucât cazul de la Dâmbovița nu incumbă activităților și competenței D.I.I.C.O.T., iar de la momentul revenirii mele din concediu (29.07.2019), am direcționat ancheta într-o manieră corectă, justă și legală, în timp ce efectuarea, continuarea și finalizarea acesteia este responsabilitatea exclusivă a procurorilor de caz, a căror independență, nici eu și nici nimeni altcineva, nu trebuie și nu poate a o încălca.
Dacă aș rămâne în funcție, aș risca să antrenez direcția într-un conflict care, pe termen mediu și lung, nu ar putea avea efecte pozitive nici pentru mine și nici pentru D.I.I.C.O.T.

Mi-aș dori, însă, ca gestul meu să rămână unul izolat, lipsit de relevanța pe care mulți, nu numai din sistemul judiciar, o pot intui și să nu deschidă calea unor demisii / demiteri ori revocări arbitrare, cu grave și iremediabile consecințe asupra independenței justiției, în general și a procurorilor, în mod special.

Cine a rămas cu buza umflată, să dea PSD-ul în judecată. Social democrații vor să își recupereze banii investiți în campania electorală pentru europarlamentare

Articolul precedent

70.000 de lei pentru 56 de minute de muncă. Procurorii DNA au trimis în judecată doi foşti directori de la Compania de Aeroporturi Bucureşti

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual