Sursa foto: cetateanul.net
FactualSpot

Procurorul general interimar dorește eliminarea posibilităţii de împăcare dintre hoţi şi victime, cu ajutorul ministrului de Justiţie

0

Bogdan Licu, Şeful interimar al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ)  i-a cerut luni ministrului Justiţiei, Ana Birchall, ”sprijin în inițierea adoptării unei modificări legislative care să permită o combatere mai eficientă a criminalității în materia furtului calificat”.

În 2012 a fost introdusă posibilitatea împăcării dintre victime şi hoţi, la art. 231 alin.(2) Cod penal care prevede: „În cazul faptelor prevăzute la art. 228,art. 229 alin. (1), alin. (2) lit. b) şi c) şi art. 230, împăcarea înlătură răspunderea penală.”  Ceea ce înseamnă că făptuitorul unui furt, furt calificat în formele enumarte sau furt de folosinţă poate scăpa de acţiunea penală până la momentul pronunţării unei hotărâri definitive.

Sprijinul ministerului justiţiei este necesar în situaţia în care posibilitatea împăcării dintre hoț și victimă ”nu a condus la reducerea infracționalității în perioada de referință 2013-2019”.

În multe situații, retragerea plângerii sau împăcarea părților nu reprezintă acordul de voință necondiționat al acestora, ci este urmarea presiunilor autorului faptei, familiei acestuia sau persoanelor din anturajul lui pentru a se sustrage rigorilor legii penale. În astfel de situație, organele statului sunt în imposibilitatea de a combate astfel de manifestări, în special în cazul în care acestea nu îmbracă forma unor amenințări sau violențe directe, fiind doar intimidări, de natură a convinge persoana vătămată” arată Parchetul General într-un comunicat de presă.

Se observă că se înregistrează o tendință de scădere continuă a numărului inculpaților trimiși în judecată, mai mică însă decât a procentului de creștere a numărului soluțiilor de clasare prin împăcarea părților și retragerea plângerii prealabile. Prin urmare, criminalitatea în materie nu a scăzut, însă s-a redus fermitatea reacției sistemului judiciar față de acest fenomen”, a arătat Parchetul general.

Cunoscând că acţiunea de urmărire penală a statului va fi împiedicată de împăcare, persoana în cauză este efectiv încurajată să comită fapta întrucât riscul de a suporta o sancţiune este mult redus. Printr-o astfel de măsură se încurajează comiterea faptelor de furt prin modalităţile descrise anterior cu consecinţe negative în ceea ce priveşte siguranţa persoanelor. Trebuie avut în vedere că în momentul în care autorul este surprins de partea vătămată în timpul comiterii faptei, pentru asigurarea scăpării acesta poate folosi violenţă, fapt de natură a conduce în final la rănirea victimei infracţiunii de furt sau chiar a uciderii acesteia, putând, constitui, astfel, germenii marii infracţionalităţi (tâlhărie, omor)”, a concluzionat Parchetul general.

În primul semestru al acestui an, procurorii din toată ţara au soluţionat peste 7.400 de dosare de furt, arată G4Media.ro. Dintre acestea, 3.932 de dosare au fost închise pentru că părţile s-au împăcat, iar alte 604 cazuri au fost clasate pentru că victima şi-a retras plângerea. Numărul dosarelor închise astfel depăşeşte cu mult numărul inculpaților trimiși în judecată pentru furt în semestrul I al anului 2019, adică 2.871 de persoane.

Ediția XI Lideri pentru Justiție- programul de leadership pentru tineri juriști. Află tot ce trebuie să știi pentru a te înscrie

Articolul precedent

Nordul Siriei, amenințat de o operațiune a turcilor. Trump: o să distrug complet și o sa șterg orice urmă din economia Turciei

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual