sursa foto: wusa9.com
FactualSpot

Procurorul care anchetează decesul lui George Floyd a schimbat încadrarea faptelor: polițistul care l-a asfixiat, acuzat de crimă fără premeditare

0

Încadrarea faptelor lui Derek Chauvin, agentul de poliție vinovat de uciderea lui George Floyd, a fost schimbată de procurorul care conduce ancheta în Minneapolis (nordul SUA) în omor voluntar, polițistul fiind acuzat de „crimă fără premeditare.” O anchetă independentă a arătat faptul că bărbatul de culoare a decedat prin asfixiere. Ceilalţi trei agenţi de poliţie prezenţi la fața locului, în data de 25 mai, au fost acuzați de complicitate la omor, a precizat senatoarea democrată de Minnesota, Amy Klobuchar, conform AFP, citată de Agerpres.

Familia afro-americanului de 46 de ani s-a arătat mulțumită de noua încadrare mai aspră, potrivit unui comunicat transmis de avocatul acesteia, Ben Crump: „Este un pas important pe drumul către dreptate.”

Luni seara, pe 25 mai, în Minneapolis, poliția a fost contactată în legătură cu un bărbat care ar fi utilizat o bancnotă falsificată de 20 de dolari pentru a cumpăra țigări. După aproximativ un sfert de oră, George Floyd, originar din Huston, zăcea inconștient la pământ, fiind declarat mort la scurt timp. Acesta și-ar fi pierdut slujba pe care o avea la un restaurant pe fondul crizei de coronavirus. Floyd, decedat prin asfixiere în mâinile unui ofiţer de poliţie alb din Minneapolis, a devenit simbolul anti-rasism din această perioadă, care i-a făcut pe tot mai mulți oameni să ia o poziție împotriva inegalității de rasă, încă existentă în secolul XXI.

Demiterea agentului de poliţie vinovat, Derek Chauvin, precum și arestarea sa ulterioară nu au fost de ajuns pentru a calma populația revoltată, ci, dimpotrivă, protestele s-au răspândit în cel puţin 140 de oraşe americane.

Sute de mii de americanii au ieșit în ultimele 7 zile să protesteze împotriva brutalităţii poliţiştilor, a rasismului şi a inegalităţii sociale, accentuate în contextul pandemiei de COVID-19. Din solidaritate față de americani, populația din Marea Britanie, Germania, Canada, Noua Zeelandă, Amsterdam și Paris a ieșit să se alăture cauzei lor de a opri inegalitatea rasială și abuzurile polițiștilor.

Google a fost acționat în instanță pentru încălcarea intimității utilizatorilor, chiar și în modul incognito

Articolul precedent

100 de ani de la încheierea Tratatului de la Trianon. 4 iunie nu este zi națională, în ciuda legii PSD

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual