sursa foto: europafm.ro
FactualSpot

Procurorii s-au autosesizat în cazul Reșița, după apariția imaginilor cu pacienți ținuți fără haine pe holurile spitalului. Amenzi de peste 18.000 de lei și dosar penal pentru neglijență în serviciu

0

După ce mai multe imagini cu pacienți bolnavi îmbrăcaţi sumar sau chiar goi, ţinuţi nesupravegheaţi în Staţionarul 3 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa au ajuns în spaţiul public, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița s-au autosesizat.

„Urmare a apariției în spațiul public a unor imagini cu pacienți internați la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița, lipsiți de îngrijire, polițiștii din cadrul IPJ CS s-au autosesizat cu privire la săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu și efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul și tragerii la răspundere penală a persoanelor vinovate”, se arată în comunicatul de presă al Poliției.

Fotografiile au fost publicate pe contul de Facebook al unui fost pacient internat cu coronavirus. Acestea au fost făcute în clădirea secţiei de boli infecţioase a spitalului, separată de clădirea principală, la care nu s-a mai făcut nicio reparaţie de 15 ani.

Managerul Spitalului Reșita cunoaște situația

În urma fotografiilor devenite publice, managerul Spitalului Reșița, Alina Stancovici, a declarat că ştie situaţia, subliniind faptul că a sesizat Ministerul Sănătăţii cu privire la aceste probleme încă din luna septembrie.

„Mă confrunt cu ele în fiecare zi. Sunt convinsă că în toate spitalele din ţară e acelaşi lucru. Am deschis o anchetă internă pentru a vedea care sunt pacienţii, cine i-a îngrijit, când au fost făcute fotografiile, am vorbit cu personalul pentru a identifica situaţia şi pentru a lua măsurile care se impun”, a declarat Alina Stancovici, potrivit ebihoreanul.ro.

Cu toate acestea, primul care a confirmat că fotografiile sunt reale a fost președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca. Acesta consideră că imaginile au apărut cu anumite interese în plină campanie electorală.

„Este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ și care, în mod normal, ar fi trebuit internați în alte secții. Ei au fost aduși acolo, se dezbracă, știți cum sunt… Cancerul din sistemul de sănătate este vechi de 30 de ani și sperăm să putem, după noile alegeri, să avem putere să schimbăm legi, nu numai să ne conformăm. Poate chiar să facem o nouă lege a sănătății. Sunt condițiile moștenite din sistemul de sănătate, spitalul nu a avut în ultimii 15 ani niciun fel de investiții, decât ce a făcut Primăria Reșița. A fost unul dintre motivele pentru care am zis că acea unitate trebuie închisă, redistribuiți oamenii și trebuie să tragem tare cu spitalul modular. Inclusiv celelalte spitale… e o greșeală că nu am găsit o soluție reală de îmbunătățire decât cârpeli. Trebuia să facem un spital nou. Banii pe care trebuie să îi plătim din buget sunt 26 de milioane de lei, un sfert de spital nou. Nu se mai poate face acum nimic, suntem vai de capul nostru”, a explicat Romeo Dunca.

Acesta consideră că imaginile au apărut cu anumite interese în plină campanie electorală: „Pozele au apărut cu iz electoral. Se știa de 3-4 zile că vor apărea. Situația există, este gravă, dar nu se datorează conducerii actuale, nici Ministerului Sănătății, nici Consiliului Județean, nici măcar doamnei Stancovici (n.r. managerul Spitalului Județean). Pozele sunt făcute de câteva zile, cu pacienți cu demență, care nu pot fi îngrijiți corespunzător pentru că medicii de acolo sunt specializați pe COVID. Ei au ajuns cu COVID acolo și nu au putut fi internați în centrele sociale sau în centrele specializate pentru că nu sunt primiți. Toată conjunctura s-a valorificat și electoral. Sistemul sanitar este falimentar, a fost căpușat și a fost nenorocit de cei care au condus timp de 30 de ani. Și au fost nu numai cei de la PSD, ci toți cei care l-au condus”, a mai declarat Romeo Dunca, potrivit expressdebanat.ro

Amenzi în valoare de 18.400 de lei după prima zi de control

În acest context, după prima zi de control, Inspecția Sanitară de Stat a aplicat primele amenzi în valoare de 18.400 de lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Mai precis, managerul unității a fost amendat cu 10.000 de lei, pentru „neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare, deși lucrările de igienizare se aflau în planul de conformare asumat de manager cu termen decembrie 2020.”

Totodată, asistenta-șefă a secției de Pneumopftizilogie și asistenta-șefă a secției de boli infecțioase au fost sancționate cu câte 2.000 de lei pentru „nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar.”

În același timp, o altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase a fost sancționată cu 2.400 de lei pentru „gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale.”

Totodată, polițiștii din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin efectuează cercetări pentru pentru neglijență în serviciu după apariția imaginilor. Acțiunea de control va continua zilele viitoare, atunci când echipei de la nivel local i se va alătura o echipă din Ministerul Sănătății

22 de percheziții pentru fapte de corupție ce încep din decembrie 2019. Procurorii DNA vizează și unități sanitare COVID-19

Articolul precedent

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 7.661 de cazuri noi de COVID-19 și 211 decese

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual