sursa foto: Facebook
FactualSpot

Procesul lui Dan Șova, fostul ministru al Transporturilor, va fi rejudecat în primă instanță datorită deciziilor CCR privind neconstituționalitatea completurilor de 3 și 5 judecători

0

Dosarul de corupție în care Dan Șova a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență va fi rejudecat de la zero. Acest lucru a fost decis de Înalta Curte de Casație și Justiție în consecința deciziei CCR de la începutul lunii iulie prin care s-a dispus neconstituționalitatea completelor de 3 judecători din cadrul Curții Supreme.

  • Mai precis, CCR în soluționarea conflictului juridic de natură constituțională dintre ÎCCJ și Parlamentul României a decis că după modificarea art.29 alin(1) din Legea nr.78/2000, Înalta Curte de Casație şi Justiție era obligată să constituie în cadrul secţiei penale completuri specializate pentru judecarea în primă instanţă a cauzelor privind infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate.
  • Hotărârea pronunțată azi de Curtea Supremă este și rezultatul unei alte decizii CCR privind un conflict juridic de natură constituțională între aceleași părți (Parlament pe de o parte și ÎCCJ pe de cealaltă parte) privind nelegalitatea constituirii completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ. Acest conflict a fost generat de hotărârea Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind formarea completurilor de judecată compuse din 5 judecători prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri.

Avocații lui Dan Șova au cerut admiterea apelului și desființarea deciziei anterioare a Curții Supreme, care îl condamnase pe 20 iunie 2018 pe fostul ministru la trei ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora.

După ce a fost eliberat în decembrie 2018, când i-a fost suspendată pedeapsa pe baza deciziei CCR privind nelegala formare a completurilor de cinci judecători, Dan Șova va fi rejudecat de la faza de judecată în primă instanță. Mai mult, deoarece Dan Șova nu mai deține funcția de senator, judecata în primă instanță este de competența Curții de Apel București, deși atât avocații inculpatului cât și procurorul DNA au cerut rejudecarea la Înalta Curte.

Starea de Fapt

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la un denunţător, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA la acea vreme, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

Procurorii anticorupție susțin că Mihai Bălan a produs un prejudiciu în dauna CET Govora SA de peste 1,3 milioane lei (suma totală decontată cu o frecvenţă lunară, în baza celor două contracte), concomitent cu obţinerea unor foloase necuvenite, în acelaşi cuantum, de către firma de avocatură. În perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, senatorul ar fi încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro, iar în  cea de a doua perioadă contractuală, Dan Şova a încasat un comision în valoare totală de 40.000 euro, indică procurorii.

În septembrie 2017, Dan Șova a fost condamnat în primă instanță (de un complet format din 3 judecători) la Curtea Supremă la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, iar fostul director al CET Govora Mihai Bălan a primit trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă continuată, cu un termen de supraveghere de 4 ani.

Ulterior, procurorul DNA  au făcut apel la sentința primei instanțe și a cerut condamnarea lui Dan Şova la 9 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, susţinând că pedeapsa de 3 ani închisoare dată de instanţa de fond este „nejustificat de blândă”.

La 20 iunie 2018 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe Dan Șova la trei ani de închisoare cu executare  pentru trafic de influenţă. Decizia completului de 5 judecători a fost luată cu scorul 3-2.

În decembrie 2018, Dan Șova a fost primul care în baza deciziei CCR  pentru constatarea nelegalității constituirii completurilor de 5 judecători, a contestat hotărârea definitivă de condamnare și a dispus anularea sa.

#DosarulDemiterilorAbuzive –> Mădălina Mezei, audiată la DNA, în dosarul în care-l acuză pe Răzvan Cuc de abuz în serviciu

Articolul precedent

Ai un copac în curte și vrei să îl tai? Mai gândește-te

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual