Astăzi începe procesul de judecată de la Paris a celor 13 persoane acuzate că ar fi ajutat teroriștii, asigurând logistica și partea organizatorică în atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo care a avut loc la 7 ianuarie 2015 și a rezultat în moartea a 17 persoane și 11 răniți.
În istoria Franței au mai fost doar opt excepții de procese filmate, fiind ilegal să filmezi în timpul ședințelor de judecată, amenda ajungând până la 18.000 de euro.
Președintele Curții de Apel din Paris, Jean-Michel Hayat, a permis filmarea ședinței de judecată, după ce a primit o cerere din partea Biroului Procuraturii Naționale de antiterorism. Acesta a afirmat că “repercusiunile și emoțiile generate de atentate au depășit granițele noastre substanțial. Acestea au marcat pentru totdeauna istoria națională și internațională a terorismului.”
Pe site-ul Ministerului Justiției din Franța este stipulat că pentru a permite înregistrarea audiovizuală a unei ședințe este necesar ca procesul care se judecă să fie în interesul valorificării jurisprudenței naționale. Prin această excepție de la lege se dorește “prezervarea memoriei atrocităților comise și pentru cercetători să aibă acces la imagini care îi vor ajuta în efectuarea cercetărilor științifice.”
În România, conform ghidului privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 482/2012, ședinţele de judecată publice sunt întotdeauna accesibile jurnaliştilor fără mijloacele de înregistrare tehnică.
Totuși, filmarea, fotografierea şi înregistrarea audio în sălile de judecată se pot efectua numai cu acordul preşedintelui completului de judecată. Pentru a fi permise acestea fotoreporterii, echipele de radio şi televiziune trebuie să solicite în prealabil (recomandabil cu 24 ore înainte de şedinţă), prin intermediul biroului de informare şi relaţii publice din cadrul instanţei, permisiunea privind accesul în sala de şedinţă, cu indicarea cauzelor în care solicită efectuarea de înregistrări. Mai mult, nu este permisă transmiterea în direct a şedinţelor de judecată.
Comentarii