sursa foto: Twitter
FactualSpot

Procedura prin care a fost stabilită ordinea candidaților pe buletinele de vot pentru prezidențiale. Codrin Ştefănescu: BEC a tras la sorţi până a ieşit Klaus pe prima poziţie

0

Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD, a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că Biroul Electoral Central (BEC) a tras la sorți ordinea candidaților pe buletinele de vot până a ieșit pe primul loc Klaus Iohannis, ca „să ne intre-n ochi din prima”.

Sâmbătă a avut loc tragerea la sorți a Biroului Electoral Central (BEC), care stabilește ordinea candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale. Conform deciziei publicate pe site-ul instituției, primii cinci sunt Klaus Iohannis, Theodor Paleologu, Dan Barna, Kelemen Hunor și Viorica Dăncilă.

În procesul-verbal postat pe pagina BEC a apărut, de asemenea, lista candidaturilor rămase definitive la prezidențiale, care cuprinde 14 persoane: Viorel Cataramă – Dreapta Liberală, Viorica Dăncilă – PSD, Theodor Paleologu – PMP, Klaus Iohannis – PNL, Dan Barna – Alianța USR-PLUS, Kelemen Hunor – UDMR, Mircea Diaconu – Alianța UN OM, Ramona Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Cătălin Ivan – Alternativa pentru Demnitatea Națională, Bogdan Stanoevici – candidat independent, John-Ion Banu – Partidul Națiunea Română, Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpășanu – candidat independent, Ninel Peia – Partidul Neamului Românesc.

Într-o primă etapă, BEC a ales ordinea pe buletinele de vot a candidaților propuși de partidele politice parlamentare. Potrivit adreselor înregistrare de către cele două Camere ale Parlamentului la BEC, formațiunile politice care au grupuri  parlamentare sunt PSD, PNL, USR, PMP și UDMR. Grupul ALDE în Legislativ a fost desființat.

Biroul Electoral Central a ales, într-o a doua etapă, ordinea următorilor candidați pe buletinele de vot ai formațiunilor neparlamentare și pe cei independenți, conform sursei citate.

Legislația ce prevede procedura tragerii la sorți:

Art. 17 din Legea nr. 370/2004 arată procedura tragerii la sorți a candidaților la alegerile prezidențiale: „Biroul Electoral Central are următoarele atribuții: c) în 48 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor stabilește ordinea de înscriere în buletinul de vot, prin tragere la sorți, în prima etapă din rândul candidaților propuși de partidele politice parlamentare, iar în a doua etapă din rândul celorlalți candidați; comunică ordinea înscrierii candidaților și a semnelor electorale ale acestora în buletinul de vot Curții Constituționale și Regiei Autonome „Monitorul Oficial” și o aduce la cunoștința publică prin intermediul serviciilor publice de radio și de televiziune, precum și prin afișare pe pagina proprie de internet.”

De asemenea, în Hotărârea nr. 28 din 30 august 2019, privind aprobarea modelului buletinului de vot utilizat în secțiile de votare din țară, modelului buletinului de vot utilizat în secțiile de votare din străinătate și a modelului buletinului de vot prin corespondență, precum și a condițiilor de confecționare, gestionare și utilizare a acestora la alegerile pentru Președintele României din anul 2019, putem găsi condițiile conform cărora se elaborează buletinele de vot, și anume:

„Buletinul de vot are forma unui pliant A4, dimensionat astfel: înălțimea are dimensiunea unei foi A4, iar lățimea este dimensionată în funcție de numărul candidaților, astfel încât prin pliere pe orizontală să rezulte pagini de mărimea unei foi A4. Pe pagina interioară a buletinului de vot se imprimă patrulaterele cuprinzând candidaturile. Pe orizontală, patrulaterele se vor imprima paralel între ele, distanța dintre acestea fiind de 2 cm.

Denumirea integrală a partidului politic, a organizației cetățenilor aparținând minorităților naționale, a alianței politice sau a alianței electorale se tipărește cu litere corp 12 verzale drepte. Prenumele și numele, precum și cuvintele ce se înscriu în interiorul patrulaterului se tipăresc cu litere corp 12 verzale drepte.

Patrulaterele se numerotează și se înscriu în ordinea rezultată din tragerea la sorți potrivit prevederilor art. 17 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Numărul de ordine pe buletinul de vot are dimensiunea corp 12. Patrulaterele au o înălțime de 3 cm. Între patrulatere, pe verticală, se păstrează o distanță de 2 cm.”

Weekend-ul incidentelor în Piața Constituției. O încăierare cu bâte și săbii s-a soldat cu un deces

Articolul precedent

Comisia JURI a respins-o pe Rovana Plumb. Siegfried Mureșan: „România trebuie să facă o nouă nominalizare. Avem nevoie de un comisar al României, nu de un comisar al PSD și al Vioricăi Dăncilă.”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual