sursa foto: pexels.com
FactualSpot

Problema legislației pentru restituirea imobilelor confiscate în comunism aduce României multe condamnări la CEDO: despăgubiri de până la 10 mil. EURO

0

Statul român a fost condamnat de CEDO în alte 3 cauze introduse de foști proprietari ai unor imobile confiscate în timpul regimului comunist. S-au stabilit despăgubiri totale de 9.879.618 euro în favoarea foștilor proprietari de imobile preluate abuziv.

Potrivit Asociației, România va fi în continuare condamnată până când Guvernul va schimba legislația, astfel încât despăgubirile să fie actualizate la prețul pieței, nu acordate în conformitate cu grila notarială din 2013.

La începutul lunii octombrie Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 6 hotărâri împotriva statului român, pentru nesoluționarea în 30 de ani a situației proprietarilor a căror imobile au fost confiscate de Republica Socialistă Română. Despăgubirile sunt apoteotice: 15.543.997 euro.

ANRP stabilește despăgubiri cu mult diminuate a despăgubirilor ce vor fi achitate în 5 tranșe anuale, iar achitarea acestora vine după foarte mulți ani de așteptare în care dosarul lor trebuie să treacă de la primărie, la prefectură și eventual pe la instanțele competente să soluționeze contestații.

Devalorizare de la 131 euro/mp la 18 euro/mp

În Cauza Nasta și alții contra României, soluționată marți la Strasbourg, la poziția patru se află o cerere având ca obiect o suprafață totală de 22.765 mp de teren situat în Timișoara, Strada Aurora.

ANRP ar fi considerat că acest teren era agricol la data preluării și ar fi aplicat și reducerea1 de 50% prevăzută de articolul 3 din OUG nr. 72/2020, astfel încât valoarea despăgubirilor ce s-ar fi acordat persoanelor îndreptățite ar fi fost de 204.885 euro. CEDO a decis acordarea unei despăgubiri în valoare de 3 milioane de euro, plata în 3 tranșe lunare.

Statul român, în loc să modifice legislația, așa cum i-a cerut în mod imperativ Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei, organism care supraveghează punerea în executare a hotărârilor Curții Europene,  a adoptat anul acesta OUG nr. 72/2020 care chiar restrânge drepturile proprietarilor.

„Executivul a decis suspendarea aplicării Legii nr. 22/2020 care a fost cerută de mulți ani de proprietarii deposedați abuziv. Și aceasta deoarece, făcând un calcul electoral, eronat de altfel, guvernul a considerat că beneficiarii legilor de reparație ar fi mai puțini decât alte categorii de alegători.

Ignorând numărul foarte mare de procese aflate pe rolul secțiilor civile ale instanțelor care au ca obiect nerespectarea de către autorități a dreptului de proprietate, precum și miile de notificări în temeiul Legii nr. 10 din 2001 nesoluționate de primării și multe alte cereri în materia fondului funciar care zac la comisiile locale, unele chiar din 1991, guvernanții nu au o imagine clară a nerespectării dreptului de proprietate în România și care este numărul real al persoanelor care așteaptă să primească despăgubiri.” susține Asociația pentru Proprietate Privată.

Judecătorul național este primul chemat să aplice Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența CEDO și are obligația de a „asigura efectul deplin al normelor acesteia, asigurându-i preeminența față de orice altă prevedere contrară din legislația națională, fără să fie nevoie să aștepte abrogarea acesteia de către legiuitor” (hotărârea CEDO pronunțată în Cauza Dumitru Popescu împotriva României, publicată în M.Of. nr. 830/05.12.2007).

Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul ANRP ar trebui să aplice direct jurisprudența europeană și să calculeze în mod just despăgubirile, în conformitate cu  măsurile cu caracter general adresate în hotărârile pronunțate.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru structura de colaborare cu Parchetul European, condus de Kövesi. Ministerul Justiției: va fi trimis pentru dezbatere în Parlament

Articolul precedent

Reforma sistemului judiciar din Slovacia – o prioritate pentru eliminarea corupției

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual