sursa foto: Shutterstock/ Ozrimoz
FactualSpot

Primele sancțiuni impuse de UE pentru atacuri cibernetice unor persoane sau entități responsabile, din Rusia și China

0

Uniunea Europeană a anunţat joi, 30 iulie, în premieră, sancţiuni împotriva a şase persoane şi trei entităţi responsabile sau implicate în mai multe atacuri cibernetice, organizate din Rusia şi China, relatează AFP, citată de Agerpres.

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell a anunțat printr-un comunicat decizia Consiliului de a impune „măsuri restrictive faţă de şase persoane şi trei entităţi responsabile pentru diverse atacuri cibernetice sau care au participat la acestea. Este vorba în special despre tentativa de atac cibernetic împotriva OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice) şi de atacurile cunoscute sub numele de ‘WannaCry’, ‘NotPetya’ şi ‘Operation Cloud Hopper.’”

Sancţiunile vizează, conform deciziei publicate în Jurnalul Oficial al UE:

  • Serviciul rus de informaţii militare GRU,
  • O companie chineză,
  • O companie nord-coreeană ce are conexiuni cu un grup de piraţi informatici,
  • Patru cetăţeni ruşi,
  • Doi chinezi.

Blocul comunitar foloseşte, pentru prima dată, arma sancţiunilor cu referire la atacurile cibernetice. Măsurile prevăd:

  • Interzicerea accesului pe teritoriul UE,
  • Îngheţarea averilor,
  • O interdicţie pentru persoanele şi entităţile din UE de a pune fonduri la dispoziţia persoanelor şi entităţilor înscrise pe lista cu sancţiuni.

„Aceste măsuri rezultă în urma voinţei UE şi a statelor sale membre de a proteja integritatea, securitatea, bunăstarea socială şi prosperitatea societăţilor noastre libere şi democratice, precum şi ordinea bazată pe reguli şi buna funcţionare a organizaţiilor internaţionale”, a explicat Borrell.

Cei patru cetăţeni ruşi sancţionaţi au fost acuzaţi de o tentativă de piratare a sistemului informatic de la sediul OIAC din Haga, în aprilie 2018, pentru care au fost identificaţi şi expulzaţi. Coordonarea operaţiunii de piratare a fost pusă pe seama serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU).

Cei doi cetăţeni chinezi au fost implicaţi în 2010 în operaţiunea „Cloud Hopper” împotriva sistemelor informatice ale unor companii multinaţionale pe şase continente – inclusiv stabilite în UE, care a permis obţinerea unui acces neautorizat la date comerciale sensibile, ceea ce a provocat pierderi economice importante. Atacurile „Wanna Cry” şi „Not Petya” s-au desfăşurat în 2017 cu ajutorul unor programe malware şi au fost acţiuni de piratare cu răscumpărare.

Egiptul a ratificat o lege prin care se restricționează dreptul militarilor ieșiți la pensie să candideze pentru o funcție politică

Articolul precedent

România a depășit 50.000 de cazuri de infectare cu COVID-19, înregistrând, în ultimele 24 de ore, încă 1.295 de persoane bolnave

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual