foto: Gheorghe Chiuhandu, fost primar al Timișoarei sursa foto: puterea.ro
FactualSpot

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, fostul primar Ciuhandu și alte 7 persoane sunt trimise în judecată pentru vânzarea frauduloasă a sute de imobile

0

Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată  în stare de libertate 9 inculpați pentru comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,  în legătură cu vânzarea frauduloasă și la preturi modice a unui număr de 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi al municipiului Timișoara.

Printre inculpați se numără și fostul primar al Timișoarei, Gheorghe Ciuhandu, acuzat pentru încheierea a 61 de astfel de contracte, dar și actualul baron, Nicolae Robu, acuzat și el pentru încheierea în mod fraudulos a 2 astfel de contracte de vânzare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.

Potrivit procurorilor anti-corupție, în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara (majoritatea cu funcții de conducere) și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 pentru a vinde, în mod nelegal, 207 de imobile ce aparțin fondului locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut nici un drept să le cumpere, cauzând un prejudiciu de 42.756.719 lei (9.514.392 euro) în dauna statului.

Legea 112/1995 oferea dreptul celor care stăteau în chirie la data intrării în vigoare a legii (ianuarie 1996), în locuințele naționalizate în perioada regimului comunist, să cumpere respectivele locuințe dacă aveau  contracte de închiriere încheiate legal. De asemenea, legea le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.

Cu toate acestea, inculpații ar fi încheiat contracte de vânzare-cumpărare cu persoane care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile. 

Potrivit comunicatului DNA, funcționarii din cadrul primăriei Timișoara ar fi vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu mai erau aplicabile acelor persoane.

Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând în principal restituirea bunurilor imobile în natură și restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunii, prin revenirea acestora în proprietatea statului și prin anularea actelor juridice produs al infracțiunii.
În subsidiar, în măsura în care repararea prejudiciului în natură nu mai este posibilă, s-a solicitat repararea prejudiciului în cuantum de 42.756.719 de lei (9.514.392 euro). În vederea recuperării prejudiciului, s-au instituit măsuri asiguratorii asupra unor bunuri imobile aparținând inculpaților.

Pentru mai multe detalii și întreaga listă a inculpaților puteți consulta comunicatul DNA.

Ultima ședință de Guvern din acest an: adoptarea hotărârilor de Guvern de organizare și funcționare ale ministerelor

Articolul precedent

Acreditarea Spitalului Floreasca, suspendată de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, în urma decesului femeii incendiate pe masa de operații

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual