sursa foto: dianawalles.com
FactualSpot

Primarul orașului Târgu Mureș: „Țiganii sunt o problemă serioasă a României.” CNCD l-a chemat la audieri pentru posibile fapte de discriminare

0

Primarul orașului Târgu Mureș, Dorin Florea, a publicat o postare pe Facebook în care a propus ca dacă un cuplu vrea să aibă copii, trebuie să îndeplinească 4 criterii. Această soluție vine în contextul discuției ce privește dublarea alocației. De altfel, astăzi, 14 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care alocațiile minorilor vor fi dublate.

Primarul Florea a propus: „introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri:
– dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile;
– situație financiară acceptabilă;
– un nivel de educație minim stabilit prin lege;
– vârsta minimă la care un adult să devină părinte, etc.”

Pe lângă aceasta, el propune ca statul să ia copilul cuplurilor care nu îndeplinesc condițiile: „În cazuri excepționale, în care, totuși, un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare – igienă, educație, hrană.”

„În România există multe familii defavorizate (nu mă refer la persoane cu dizabilități), ci la cei apți de lucru care nu vor să muncească, la cei care aduc pe lume copii cu un singur scop: să aibă o sursă de venit. Aceste medii generează infracționalitate crescută, abandon, lipsă de educație etc.
Sunt absolut convins că după o dezbatere serioasă privind această temă și conștientizarea celor ce primesc alocația ca sursă de venit, s-ar relansa și programul de contracepție”, a mai arătat primarul Târgu Mureș.

Dorin Florea, a încercat ulterior, să explice propunerea, la Digi24, arătând că a ajuns la această idee după ce „a încercat toate metodele posibile” pentru a integra social comunitatea de romi şi a constatat că „ignoră orice ajutor, fiind interesaţi doar de bani”.

„Acest proiect nu e de noutate, nu o fac pentru emoţii. E un lucru de mare responsabilitate, l-am iniţiat în urmă cu şase ani. Târgu Mureş are cel mai mare număr de ţigani din România. Aşa se numesc, să terminăm odată cu ipocrizia!”, a declarat primarul. Când i s-a atras atenţia asupra modului în care s-a adresat, edilul a răspuns: „Le spunem cum sunt nominalizaţi! Din respect pentru limba română! Sunt un om dus la şcoală.”

Întrebat dacă a consultat pe cineva de la nivel central despre această propunere, el a răspuns: „Cu mine am vorbit, nu dau raportul nimănui, nu am ce raport să dau, nici lumină să iau! Am văzut problemele mari de siguranţă ale României.”

Edilul a mai declarat că: „am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (…) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (…) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a mai arătat el, spunând că: „dacă văd trei copii la cerșit, în rețele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat și să las pe seama Justiției.”

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a declarat, la Digi24, că primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, a fost chemat pentru audieri săptămâna viitoare cu privire la declarațiile edilului.

Vorbim de posibile fapte de discriminare, de posibil discurs de ură, încă nu am luat o decizie, pentru că nu am făcut audieri. Vom analiza aceste declaraţii, postarea pe Facebook are un conţinut, prima reacţie un cu totul alt conţinut”, a susținut președintele CNCD.

Constituția României arată, în art. 4, alin. 2, că: „România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

Principiul interzicerii discriminării este reglementat și la nivel european, în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la art. 14: „Exercitarea drepturilor şi libertăţilor recunoscute de prezenta Convenţie trebuie să fie asigurată fără nicio deosebire bazată, în special, pe sex, rasă, culoare, limbă, religie, opinii politice sau orice alte opinii, origine naţională sau socială, apartenenţă la o minoritate naţională, avere, naştere sau orice altă situaţie.”

Impunerea unei anchete sociale față de o persoană, în vederea realizării de către aceasta a dreptului de a-și întemeia o familie, poate fi considerată o gravă încălcare a dreptului la viața privată.

Orice persoană are dreptul la viaţa intimă, familială şi privată, potrivit textului constituțional de la art.26. Totodată, articolul 58 din Noul Cod Civil reglementează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private. 

Primarul din Praga care a rezolvat problema taximetriștilor lacomi. Cum sunt pedepsiți aceștia în România?

Articolul precedent

Cum este sancționat furtul într-un magazin din Alexandria? Fată de 14 ani, scoasă fără haine, în stradă

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual