sursa: zf.ro
Din practicăSpot

Primăria Capitalei, obligată la despăgubiri în valoare de 76 milioane euro în dosarul cu Costică Constanda

0

După mai bine de 8 ani, dosarul omului de afaceri Costică Constanda împotriva Primăriei Capitalei, a fost finalizat cu un verdict ce înglobează dezbăgubiri de aproape 76 de milioane de euro.

Conflictul stârnit de aproape douăzeci de ani, își are originea într-un alt proces prin care afaceristul a obținut în instanță aproximativ 3 hectare de pământ în Satul Francez, zonă rezidențială din nordul Bucureștiului.

Primăria Capitalei, care deţinea mai multe imobile construite acolo, i-a oferit acestuia, la schimb, aceeaşi suprafaţă de teren în parcul Bordei.

O dată devenit proprietar, planurile lui Constanda prevedeau dezvoltarea unui proiect imobiliar, însă demersurile sale au fost împiedicate de primărie. Atunci, a recurs la instanțele de judecată  și a câștigat despăgubiri împotriva primăriei în valoare de 18 milioane de euro. Municipalitatea nu a vrut să plătească, astfel că a ajuns la un nou compromis cu reclamantul: i-a oferit acestuia teren în Satul Francez.

Dat fiind faptul că pe terenul primit se aflau și mai multe vile, omul de afaceri intenționa să le demoleze, iar în locul lor să construiască alte case, pe care urma să le vândă. Un nou impediment a apărut atunci în calea sa, deoarece consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări, deşi se angajaseră printr-un contract să aprobe planul urbanistic zonal.

În ziua aprobării PUZ-ului, consilierii au ieşit din sală, au dovedit rea-credinţă şi o încălcare crasă a contractului, fapt ce ne-a dus într-un nou proces, care ţine de șapte ani, timp în care am plătit lunar în jur de 200.000 de euro dobânzi la bancă”,  a spus Costică Constanda pentru Digi24.

Afaceristul apelase la un împrumu bancar,  girat cu terenul obținut de la Primărie. Însă, circumstanțele nefavorabile create de municipalitate nu i-au permis să obțină profitul pe care miza, astfel încât s-a ajuns la situația în care s-a găsit în imposibilitatea returnării creditului. Atunci, banca a decis să scoată la licitaţie terenul şi tot ce este construit pe el. Era vorba despre 17 vile, în care nu locuia nimeni.

Decizia pronunțată de Curtea Supremă este definitivă. Pentru a obține despăgubirile în valoare de 76 milioane de euro, reclamantul este obligat la restituirea terenului din Satul Francez în starea conformă momentului primirii.

Puteți consulta AICI decizia instanței.

 

CCR, o nouă amânare pentru sesizările referitoare la Codul Penal și Codul de Procedură penală

Articolul precedent

Decizia privind completurile de 3 judecători de la Înalta Curte se lasă așteptată

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică