sursa foto: just.ro
FactualSpot

Prima întâlnire a Comisiei MCV la Ministerul Justiției. 9 instituții alături de asociații profesionale au pregătit planul de bătaie pentru ridicarea MCV

0

Comisia MCV a fost convocată pentru prima dată, luni, la Ministerul Justiției, pentru a discuta raportul apărut la sfârșitul lunii anterioare. Ministrul Justiției, Ana Birchall, a declarat că a invitat toate instituțiile care fac parte din Comisia MCV, precum și asociațiile profesionale să participe la întâlnire, în cadrul căreia va propune fiecărei instituții să aducă un set de măsuri și să formuleze un calendar pentru rezolvarea problemelor din domeniul justiției.

„De când a ieșit raportul MCV v-am anunțat că, în conformitate cu prevederile HG 216/2012, Ministerul Justiției trebuie să convoace această Comisie MCV. Eu mi-am permis și sper să fie de bun augur, ca pe lângă instituțiile care sunt prevăzute în acest HG, să invit și toate asociațiile profesionale care au un cuvânt de spus în buna desfășurare a sistemului judiciar. Este, cred eu, un moment în care sper să fi reușit să aducem la aceeași masă atât instituțiile, cât și asociațiile profesionale. Sper eu să fie un dialog foarte bun”, a declarat Ana Birchall.

Birchall a anunțat anterior ședinței că intenționează să organizeze mai multe întâlniri ale Comisiei MCV pe parcursul unui an. Membrii MCV au agreat ca reuniunile Comisiei MCV să aibă loc trimestrial sau ori de câte ori este nevoie și la acestea să participe cu statut de invitați permanenți și asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, precum și reprezentanți ai Senatului României și ai Camerei Deputaților;

Agenda reuniunii a inclus stabilirea pașilor necesari pentru elaborarea unui Plan de acțiune cu măsuri concrete pentru îndeplinirea obiectivelor de referință ale MCV, demers absolut necesar pentru ridicarea acestui mecanism.  A fost astfel relansat dialogul și procesul de consultare pe plan intern în vederea obținerii unui consens național pentru realizarea obiectivelor MCV.

„În cadrul întâlnirii de azi, am pus bazele unui dialog onest, transparent, cu bună-credință și loialitate, între toate instituțiile, reprezentând toate cele trei puteri ale statului, precum și cu asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, pentru stabilirea pașilor de urmat și a măsurilor concrete în vederea finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Obiectivul central al Ministerului Justiției este de a stabili o linie strategică și de a identifica soluții viabile la problemele invocate în cadrul MCV, care să ofere garanții de ireversibilitate a progreselor în justiție. Sunt convinsă că numai lucrând împreună vom putea finaliza MCV într-un termen predictibil și demonstra sustenabilitatea reformelor promovate și ireversibilitatea progreselor obținute în domeniul justiției, pentru a asigura domnia legii.” a declarat ministrul justiției, Ana Birchall.

Potrivit comunicatului de presă publicat de Ministerul Justiției, urmează ca în termen de 3 săptămâni fiecare instituție și asociație participantă să comunice concluziile propriei analize asupra ultimului Raport MCV. Pe baza acestora va fi elaborat un calendar integrat de măsuri și un plan de acțiune care va conține măsurile și acțiunile necesare pentru îndeplinirea fiecărei recomandări, responsabili, resurse necesare și termene pentru realizarea respectivelor acțiuni, având ca obiectiv ridicarea MCV.

De asemenea va fi înființat un grup interinstituțional, pornind de la grupul de lucru intern al Ministerului Justiției pentru analiza recomandărilor GRECO, MCV și Comisia de la Veneția la care vor participa și asociațiile profesionale. Acest grup va avea misiunea de a identifica soluțiile care pot întruni un larg consens pentru modificarea legilor justiției și care să sprijine activitatea Comisiei MCV.

În paralel, grupul de lucru interinstituțional privind punerea în acord a Codului penal și a Codului de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale își va continua separat activitatea sub egida Comisiei MCV.

Context. Ce reprezintă MCV?

Pe 22 octombrie a fost publicat, pe site-ul Comisiei Europene un comunicat în care se arată că ultimul raport MCV privind justiția și lupta anticorupție din România constată „o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră.” Încă de atunci, Ministrul Justiției a anunțat că va convoca, în regim de urgenţă, Comisia MCV la nivel naţional, compusă din reprezentanţi ai instituţiilor ce au un rol în privinţa funcţionării sistemului judiciar din România, cu scopul de a discuta un plan pentru implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Mecanismul de cooperare și de verificare (MCV) reprezintă o măsură instituită de Comisia Europeană prin care Comisia evaluează și sprijină evoluția Bulgariei și României în direcția eficientizării sistemului administrativ și judiciar, ca măsură tranzitorie menită să faciliteze eforturile de a reforma sistemul judiciar și de a intensifica lupta împotriva corupției. Atunci când au aderat la UE, la 1 ianuarie 2007, România și Bulgaria mai aveau încă probleme legate de nefinalizarea reformei judiciare, de corupție și, în cazul Bulgariei, de criminalitatea organizată. De aceea, Comisia a instituit MCV prin care să poate ajuta cele două țări să remedieze aceste probleme.

Permisia lui Dragnea – legală sau nu? Ministrul Justiției: Recompensa se acordă conform legii

Articolul precedent

Dăncilă lovește din nou în campania electorală: „Lupt împotriva unei țări în care să se regăsească toți românii”

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual