sursa foto: Getty Images
FactualSpot

Prima centrală nucleară din Belarus, conectată la sistemul energetic. Lituania, îngrijorări privind siguranța și securitatea națională

0

Prima centrală nucleară a Belarusului a intrat marți, 03 noiembrie, în funcțiune, într-o țară marcată de consecințele catastrofei de la Cernobîl și în ciuda obiecțiilor puternice din partea Lituaniei, care a întrerupt imediat importurile de energie electrică de la vecinul său, potrivit Radio Europa Liberă.

Turbo-generatorul primului reactor al uzinei din apropierea orașului Astravets din Belarus „a fost conectat la rețeaua electrică unificată a țării la 12:03”, a declarat Ministerul Energiei din Belarus într-o declarație de presă de marți.

Instalația, situată la aproximativ 50 de kilometri de capitala lituaniană, Vilnius, a fost construită de firma de stat rusă Rosatom și finanțată de Moscova cu un împrumut de 10 miliarde de dolari. Ea este alcătuită din două reactoare de 1.200 megawați fiecare și urmează să acopere o treime din necesitățile de consum al Belarusului.

Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a declarat că Belarusul a început punerea în funcțiune a centralei, în ciuda „problemelor de siguranță nerezolvate”, și a descris proiectul energetic ca fiind „geopolitic. UE, ca întreaga comunitate internațională, pur și simplu nu poate rămâne indiferentă la o asemenea ignoranță cinică”, a scris el pe Twitter.

Membrii UE s-au opus proiectului, invocând îngrijorări legate de siguranță și securitate națională. Centrala belarusă, ale cărei turnuri de răcire sunt vizibile din periferia Vilniusului, îngrijorează Lituania, care afirmă că nu corespunde normelor de securitate. În schimb, Rosatom a respins reclamațiile, atestând că instalația respectă toate standardele de siguranță ale Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Belarus rămâne însă traumatizată de pericolul reprezentat de energia nucleară, după ce un sfert din teritoriul său a fost iradiat de explozia, în 1986, a unui reactor al centralei sovietice din Cernobîl, în Ucraina de azi.

Când vor fi pe deplin operaționale, în 2022, se așteaptă ca cele două reactoare ale centralei nucleare să producă până la 2.400 de megawați de energie electrică.

Început îndoielnic de campanie electorală. Ce nu au voie să facă candidații alegerilor parlamentare?

Articolul precedent

Un bărbat a fost încătușat și amendat din ambiția de a nu purta mască

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual