sursa foto: andreicismaru.ro
Din practicăSpot

Prima amendă pentru reclame sexiste aplicată unei companii private. CNCD sancționează ALKA

0

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat o amendă contravențională, în valoare de 10.000 de lei, companiei Alka pentru campania publicitară în care aceasta asocia dulciurile produse cu fotografii considerate având „tentă sexuală.”

„Campania publicitară pentru produsele Alka, care are ca scop promovarea produselor prin asocierea cu imagini în care se regăsesc preponderent femei, imagini însoțite de mesaje care în mod vădit tentă sexuală, promovează o imagine degradantă şi ofensatoare asupra femeilor şi aduc atingere demnităţii femeilor promovând sexismul şi obiectificarea acestora, reprezintă faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată”, se arată în comunicatul CNCD.

ALKA Group este prima companie privată amendată în România de CNCD pentru o campanie publicitară. O sancțiune similară pentru același tip de contravenție a primit în trecut Registrul Auto Român (RAR), pentru o campanie în care era promovată purtarea centurii de siguranță.

Potrivit ordonanței, în art. 2 se arată că: „Potrivit prezentei ordonanțe, prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.”

Dreptul la demnitatea personală este reglementat în articolul 15, ca reprezentând contravenție, conform prezentei ordonanțe, dacă fapta nu intră sub incidența legii penale, orice comportament manifestat în public, având caracter de propagandă naționalist-șovină, de instigare la ură rasială sau națională, ori acel comportament care are ca scop sau vizează atingerea demnității ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală a acestuia.”

Dreptul la demnitate este reglementat și în art. 72 din Noul Cod Civil: „Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale. Este interzisă orice atingere adusă onoarei şi reputaţiei unei persoane, fără consimţământul acesteia ori fără respectarea limitelor.”

Nu în ultimul rând, articolul 58, din Noul Cod Civil reglementează, fără a face o enumerare exhaustivă, drepturile protejate de lege pentru orice persoană, anume: dreptul la viață, la sănătate, la integritate fizică și psihică, la demnitate, la propria imagine, la respectarea vieții private.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este autoritatea de stat autonomă, sub control parlamentar, care își desfașoară activitatea în domeniul discriminării. Este garant al respectării și aplicării principiului nediscriminării, în conformitate cu legislația internă în vigoare și cu documentele internaționale la care Romania este parte.

CCR a admis sesizările PSD-ului cu privire la angajarea răspunderii Guvernului pe două proiecte legislative. Proiectul de modificare a legislației electorale ar putea fi atacat în mod similar

Articolul precedent

Conducerea magistraturii se întâlnește cu Președintele înainte de promulgarea legii pentru abrogarea pensiilor speciale

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Din practică