sursa foto: digi24.ro
FactualSpot

Prezență record a românilor din diaspora la votul pentru alegerile prezidențiale. Rezultatul, sărbătorit cu artificii

0

În jur de 950.000 de români au votat la secțiile amenajate în străinătate, în perioada 22-24 noiembrie în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale 2019. Cea mai mare prezență a fost înregistrată în Italia, unde peste 190.000 de oameni au mers la vot. Numere mari au fost înregistrate și în Marea Britanie, și anume peste 170.000, precum și Germania, cu aproape 155.000 și în Spania, cu peste 130.000 de români. De această dată, votul a decurs fără probleme, în ciuda faptului că au existat și cozi.

Prezența la urne în al doilea tur al alegerilor prezidențiale a bătut recordul. Au votat aproape un milion de români în cele trei zile de vot, iar cei mai mulți dintre aceștia s-au prezentat la vot duminică.

Numărul total al românilor ce au votat în diaspora a fost de 944.077 cetățeni, fiind depășit recordul de prezență la vot la secțiile din străinătate. Recordul precedent fusese stabilit la primul tur al alegerilor prezidențiale, când votaseră 675.348 de români în străinătate.

La Londra, spre exemplu, rezultatul votului a fost sărbătorit cu artificii. Unele secții de votare au întâmpinat mai mult de 7000 de oameni prezenți la urne.

Pe parcursul zilei au apărut cozi și la secțiile din Italia, unde, la Monza, lângă Milano, de-a lungul zilei au fost numeroase momente în care au venit câteva zeci de votanți în același timp.

Au fost multe secții în care s-a votat și pe ultima sută de metri.

„Am stat 3 ani în România, după trei ani de zile, mi-a zis, mami de ce m-ai adus în țară. Ce să mai spun mai mult, dacă un copil de 9 ani spune de ce m-ai adus în țară, mi se pare destul de grav. Și ne-am întors. Trebuie să știe să-și apere dreptul, trebuie să știe că are obligaţia ca cetăţean român să vină să voteze, are obligaţia să respecte, chiar dacă a ales să nu mai stea în România, deocamdată, trebuie să ştie că e român şi că trebuie să voteze.”, a declarat o femeie.

În Franța, au votat peste 45.000 de români, în cele peste 50 de secții de vot.

Mulţi dintre românii din diaspora au fost însoțiți la vot copiii lor. În mai multe secţii de votare a apărut o atmosferă festivă şi în a treia zi de vot, românii mobilizându-se să meargă la urne.

Liviu Dragnea nu și-a putut exercita votul la alegerile prezidențiale. Avocatul său a făcut plângere penală

Articolul precedent

Revoltă în PSD după reapariția lui Gabriel Oprea. Cum a ajuns fostul social-democrat vicepreședinte în CEx

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual