sursa foto: stiripesurse.ro
FactualSpot

Președintele României a fost amendat de CNCD. Traian Băsescu și PSD au încălcat de asemenea normele împotriva discriminării

0

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 5.000 lei față de Klaus Werner Iohannis, pentru afirmațiile făcute de Președinte, pe 29 aprilie, referitoare la susținătorii proiectului de lege pentru acordarea de autonomie a ținutului secuiesc, adoptat atunci în mod tacit de Camera Deputaților, care în final a fost respins în Senat. 

Reacția Administrației Prezidențiale a fost de a anunța că Președintele României va contesta această hotărâre la instanța competentă, având în vedere că decizia CNCD este una profund politică. Menționăm faptul că Președintele CNCD este Csaba Ferenc Asztalos, fost membru UDMR. Sesizarea Consiliului pentru combaterea Discriminării a fost făcută de președintele interimar PSD, Marcel Ciolacu.

Constatarea faptei comisei de președintele Iohannis a fost votată cu 6-2 de către membrii CNCD, în timp ce aplicarea amenzii a trecut cu vot de 5-3.

PSD sancționat pentru postările publice

O amendă de 2.000 lei a fost aplicată pentru PSD, în urma unui vot de 6-2 pentru modalitatea pedepsei și unanimitate pentru sancționare. Postarea publicată de organizația PSD Vrancea încalcă dreptul la demnitate pe criteriul de apartenență etnică/națională: „Klaus, Siegfried, Kovesi, Orban, Hellvig, Clotilde, Kelemen, Tomac. Au ajuns străinii să ne conducă ţara? Felicitări SRI.

CNCD a sancționat cu avertisment contravențional organizația PSD Sibiu pentru o postare făcută în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, prin care a făcut referire la apartenența etnică a lui Klaus Ioahnnis, a lui Ludovic Orban și la numele de origine ungară a lui Dan Barna, pentru a scade din credibilitatea și scorul politic al contracandidaților.

Social-democratul Nicolae Dobrovici Bacalbașa a primit o amendă individuală pentru discriminarea și încălcarea dreptului la demnitate în baza O.G. 137/2000, republicată, pentru folosirea unui termen injurios la adresa cetățenilor de etnie romă.

Discursul despre etnia romă a lui Traian Băsescu a fost amendat

Cu unanimitate, consiliul director CNCD a aplicat sancțiunea amenzii în cuantum de 6.000 de lei față de fostul președinte, Traian Băsescu, lider PMP. Acesta a îndemnat la discriminare prin intermediul unui discurs referitor la percepția europenilor față de românii de etnie romă.

Redăm în continuare afirmațiile sale:

Uite, cred că și aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii, pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (..). Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem şi, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Şi aşa trebuie să o numim! Grupările de țigani trebuie sa înțeleagă că nu pot fi tolerate cu modul lor de viață. Ori se înscriu în civilizația poporului român, ori, dacă nu, o să se ciocnească mereu de poliție şi jandarmerie. România trebuie să rămână o țară în care instituțiile statului controlează tot teritoriul. Or, ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Politia, nici Jandarmeria un pas înapoi și dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata! Este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, țiganii căldărari, care știu meserie, cei cu pălăriile care sunt respectabili, nu fură, își țin familiile, au creat sate ale lor, trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili! Dar este și această categorie, care provine din rândul celor nomazi, care nu este capabilă de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-si tranșeze lucrurile între ei, și nu prin procurori și judecători. Și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea în toată Europa. Şi daca ar mai fi în Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, polițiștii și jandarmii, și nu le-ar plăcea, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noştri!

Consiliul de Securitate al ONU este criticat de ONG-urile internaționale pentru lipsa luării unor măsuri în contextul pandemiei COVID-19

Articolul precedent

Parlamentarii au aprobat instituirea stării de alertă, cu modificări. Executivul va trebui să asigure măști pentru persoanele defavorizate

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual