sursa foto: presidency.ro
Factual

Președintele României a avut o convorbire telefonică cu premierul britanic, Boris Johnson, despre drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

0

În ceea ce privește relațiile bilaterale, Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, după Brexit, vor fi importante actualizarea și aprofundarea parteneriatului strategic dintre România și Marea Britanie, care să cuprindă atât aspecte economice, cât și privind securitatea, apărarea și relațiile externe.

Referitor la Brexit, Președintele României a subliniat că o retragere ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană este atât în interesul Marii Britanii, cât și al Uniunii. În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a apreciat că Acordul de Retragere convenit de cele două părți rămâne în continuare cel mai eficient mecanism pentru a asigura retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor din Uniune care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

Președintele României i-a transmis premierului Boris Johnson că prioritatea majoră a țării noastre este protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie. În acest context, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE 27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.

Premierul Boris Johnson l-a asigurat pe Președintele României că protejarea drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie după Brexit reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul britanic, iar acțiunile autorităților britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.

Cu privire la drepturile cetățenilor britanici din România după Brexit, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acestea vor fi protejate, asigurându-se reciprocitatea cu drepturile cetățenilor români din Marea Britanie.

Boris Johnson nu vede Brexit-ul cu un Acord de Retragere până nu va fi eliminat mecanismul „backstop”

Prim ministrul britanic i-a transmis președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Junker, că nu vede posibilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană prin semnarea unui Acord de Retragere, cu excepţia cazului în care mecanismul „backstop” va fi eliminat, a anunţat marţi cabinetul acestuia, potrivit Reuters, citat de Mediafax.

„Primul ministru a stabilit că Marea Britanie va părăsi UE la 31 octombrie, indiferent de circumstanţe, şi cu siguranţă ne dorim să facem acest lucru cu un acord”, a transmis o purtătoare de cuvânt.

„Prim ministrul a fost, de asemenea, clar că, dacă nu se redeschide Acordul de retragere şi nu se elimină backstopul, nu există nicio perspectivă a acestui acord”, a adăugat aceasta.

„Propun ca (mecanismul) backstop să fie înlocuit cu un angajament de a pune în aplicare astfel de aranjamente, pe cât posibil înainte de sfârşitul perioadei de tranziţie, ca parte a viitoarelor relaţii”, a precizat Boris Johnson.

Mecanismul backstop reprezintă o politică se asigurare a Irlandei, negociată în cadrul Acordului de Retragere dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, menită să împiedice crearea unei frontiere între statul membru al UE și restul Uniunii.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, săptămâna trecută, premierul britanic a propus elaborarea unei noi soluții pentru frontiera irlandeză, alta decât mecanismul „backstop”, lucru care ar însemna că Marea Britanie ar trebui să rămână în uniunea vamală europeană până când sunt negociate „aranjamente alternative” prin care să se evite o frontieră strictă în Irlanda.

Efectele ieșirii ALDE de la guvernare: Avocatul poporului a atacat la CCR Codul Administrativ. Vlad Soare: „România are nevoie de un Cod Administrativ real, ci nu de un cumul de legi modificate după bunul plac al celor de la putere”

Articolul precedent

Remărci naziste din partea lui Nicolae Bacalbașa în Camera Deputaților. Marcel Ciolacu și-a cerut scuze și față de Președintele Iohannis

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual