sursa foto: promptmedia.ro
FactualSpot

Preşedintele PE confirmă suspendarea candidaturii Rovanei Plumb. Scrisoarea prin care Comisia JURI i-a oferit aviz negativ reprezentantei României

0

Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a explicat astăzi într-o scrisoare către preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, că este un motiv de îngrijorare faptul că Rovana Plumb poate fi un potenţial conflict de interese şi există serioase îndoieli că ar putea fi comisar european pentru transporturi.

Scrisoarea transmisă de președintele Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, către președintele Parlamentului European, David Sassoli

„Stimate preşedinte,

Vă scriu în legătură cu examinarea declaraţiei de interese şi evaluarea unui actual sau potenţial conflict de interese al comisarului propus pentru Transporturi doamna Rovana Plumb. Potrivit articolului 125 din Regulamentul de Procedură şi articolului 2 din Anexa VII, la întâlnirile din 19 septembrie, 25 septembrie şi 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice a stabilit, pe baza documentelor prezentate, respectiv declaraţia de interese, ca răspuns la solicitarea unor informaţii suplimentare la data de 24 septembrie 2019, şi o discuţie între doamna Rovana Plumb şi Comisia pentru Afaceri Juridice pe 26 septembrie 2019, apariţia unui potenţial sau actual conflict de interese cu privire la portofoliul de comisar pentru transporturi.

La întâlnirea din 26 septembrie 2019, Comisia pentru Afaceri Juridice a decis că este necesar să se adreseze îngrijorările preşedintelui ales al Comisiei Europene cu privire la existenţa unui potenţial conflict de interese în legătură cu portofoliul de comisar pentru transporturi. Acesta provine dintr-un împrumut primit de comisarul propus de la o persoană fizică ce activează profesional în zona turismului, şi din faptul că pe baza informaţiei primite de Comisie, nu este clar cum va fi plătit acest împrumut substanţial într-o manieră deschisă şi transparentă.

Drept urmare, Comisia pentru Afaceri Juridice consideră că în această etapă şi până când conflictul de interese este rezolvat, este o îndoială serioasă dacă acest comisar propus poate să îşi exercite atribuţiile în funcţia de comisar pentru transporturi. Comisia pentru Afaceri Juridice este, de asemenea, îngrijorată că problemele legată le achitarea acestui împrumut substanţial ar putea să continue să creeze un potenţial conflict de interese şi totodată în relaţie cu alte portofolii.

Aş fi recunoscătoare dacă aţi putea informa preşedintele ales al Comisiei asupra acestor îngrijorări şi să ţineţi la curent Comisia pentru Afaceri Juridice asupra paşilor pe care preşedintele ales intenţionează să îi facă pentru ca acest conflict de interese să fie rezolvat.

Cu stimă,

Lucy Nethsingha.”

RĂSPUNSUL PREȘEDINTELUI PARLAMENTULUI EUROPEAN

David Sassoli i-a răspuns preşedintelui Comisiei JURI, Lucy Nethsingha, că  Rovana Plumb este suspendată şi cere forului legislativ european să precizeze ce măsuri exacte recomandă în această etapă.

Preşedintele PE a mai precizat că, în cazul în care concluzia Comisiei JURI este de părere că Rovana Plumb nu poate exercita funcţia, în conformitate cu tratele şi Codul de Conduită, atunci va discuta cu preşedintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen „pentru a evalua ce măsuri suplimentare p intenţionează să facă”. El precizează că ar fi bine să aibă recomandările sau concluziile Comisie JURI până luni la prânz.

Membrii Comisiei JURI au fost, de asemenea, anunţaţi că luni va avea loc o şedinţă extraordinară cu ocazia căreia trebuie să ajungă la o decizie finală privitoare la candidaţii României şi Ungariei pentru funcţia de comisar european, respectiv Rovana Plumb şi Laszlo Trocsanyi.

Obiectivul şedinţei este acela de a face recomandări, care au ca scop să rezolve conflictul de interese real sau potenţial şi apoi să fie desprinsă o concluzie. Şedinţa Comisiei va avea loc luni, între orele 11.30 şi 12.30, ora României.

Victima unui viol din Alexandria contrazice comunicatul Poliției. Învățături desprinse din cazul Caracal

Articolul precedent

Educația din România – sub nivelul din 2009

Articolul următor

Articole asemănătoare

Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe din Factual